GLOBUS

Tramp još nije odlučio šta će uraditi s iranskim nuklearnim sporazumom

Index.hr

29.4.2018

Donald Tramp (Trump) još nije donio odluku o sudbini iranskog nuklearnog ugovora, rekao je Džon Bolton (John), savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Još nema odluke o tome - rekao je Bolton u razgovoru za mrežu Fox, jer Tramp do 12. maja treba saopćiti hoće li, kao što je više puta obećavao, "poderati" taj dokument potpisan u julu 2015. nakon teških pregovora. 

Američki predsjednik "sigurno proučava" prijedlog francuskog kolege Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o početku pregovora o novom, proširenom sporazumu, dodao je.

Makron je početkom sedmice predložio američkom predsjedniku da sačuva prvobitni sporazum koji će biti glavni od "četiri stuba" budućeg dokumenta. Drugi "stubovi" se odnose na period nakon 2025. kada istječu neke odredbe u vezi s nuklearnim programom, ali i na sporne balističke projektile Teherana i na njegovu ulogu regionalnog "destabilizatora".

Mislim da to zanima predsjednika i da o tome vrijedi razmisliti - dodao je Bolton. 

Novi američki državni tajnik Majk Pompeo (Mike) sastaje se ovog vikenda sa saudijskim i izraelskim čelnicima kako bi ih obavijestio o planovima predsjednika Donalda Trampa u vezi s iranskim nuklearnim dogovorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.