GLOBUS

Šef Mađarske diplomatije austrijskog predsjednika uporedio sa Sorošom

Index.hr

29.4.2018

Austrijski predsjednik "svrstao se uz Džodža Soroša (George Soros) i migrante", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je time komentirao nedavne primjedbe Aleksandera Van der Belena (Alexander Van der Bellen), koji se u nedavnom intervjuu osvrnuo na Soroša, poznatog po velikim donacijama obrazovnim ustanovama i građanskim organizacijama koje promiču demokratiju. 

Van der Belen je tom prilikom sugerirao da bi Austrija trebala podržati politike Francuske a ne Višegradske grupe, koja "ne nudi ništa uzbudljivo Evropi".

U intervjuu za sedmičnik "Profil" Van der Belen je također rekao da bi evropska demografska pitanja također mogla biti riješena prihvatom migranata no dodao je da bi njihovoj integraciji trebala biti posvećena veća pažnja jer bi u suprotnom problem mogao ponovno buknuti za 10-20 godina. Doseljenicima bi trebalo osigurati obrazovanje i zaposlenja te brigu za djecu, navodi list izjave austrijskog predsjednika.

Szijjarto je rekao da je reakcija Van der Belena "pogrešna" jer Soroš "zastupa migrante i njihove interese više nego interese Evropljana". 

- Soroš bi "iza sebe ostavio migrante, haos i destrukciju", istaknuo je Szijjarto te dodao: "Mađarska vlada želi izgraditi društvo u kojemu će živjeti mađarske obitelji u miru i sigurnosti, a ne društvo koje će se temeljiti na migrantima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.