GLOBUS

Moskva pokušava ubijediti svijet da je njen model bolji od liberalnih demokratija

CdM

29.4.2018

Šef Vojnog komiteta NATO-a, češki general Petr Pavel izjavio je da se Rusija ne sprema na izazivanje većeg oružanog sukoba, ali je istovremeno upozorio da Moskva nastoji da ubijedi svijet da je njen model bolji od liberalnih demokratija.

Ruska doktrina ne razlikuje mir i krizu, već vjeruje u neprestani sukob koji se mijenja samo u intenzitetu i sredstvima koje strane koriste. Na sadašnje stanje Rusija gleda kao na informacioni sukob uz korištenje kibernetskih sredstava, društvenih mreža, propagande i netačnih informacija, ali takođe i raznih pokušaja da utiče na političkom planu - rekao je Pavel češkoj novinskoj agencija ČTK. 

General Pavel je naveo i da se oprema i naoružanje armija članica NATO pomjera sa potreba uglavnom inostranih misija tako da budu spremne i tradicionalne jedinice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Uključujući tu i oklopne jedinice koje prije 20 godina nisu uopšte bile u prvom planu i bilo je i razmišljanja da se ukinu kao prevaziđena vrsta - kazao je general Petr Pavel.

General je u ocijenio da dijalog NATO i Rusije u kome je praktično prekinuta bilo kakva saradnja sa Rusijom nakon aneksije Krima sada bar na planu ne čestih ali ipak redovnih kontakata vojnih zvaničnika može da se ocijeni kao profesionalan sa prostorom za dijalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.