KRITIKE

Britanska ministrica podnijela ostavku zbog skandala u vezi s useljenicima

Index.hr

30.4.2018

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Amber Rad (Rudd) podnijela je ostavku pod pritiskom kritika upućenih vladi premijerke Tereze Mej (Therese May) oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante.

Portparol premijerke Mej nije bio dostupan za komentar, ali je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman potvrdio BBC-jev izvještaj da je ministrica Rad podnijela ostavku.

Britanski ministri se posljednje dvije sedmice nalaze usred skandala nakon što su neki potomci takozvane "generacije Windrush", pozvane u Veliku Britaniju da bi popunila nedostatak radne snage u razdoblju između 1948. i 1971. godine, označeni kao ilegalni imigranti.

Skandal je zasjenio samit Commonwealtha u Londonu i izazvao pitanja oko šestogodišnjeg mandata Tereze Mej na mjestu ministrice unutarnjih poslova prije nego je nakon referenduma o Brexitu 2016. preuzela položaj predsjednice vlade.

Rad se našla suočena s opetovanim zahtjevima oporbenih laburista da podnese ostavku zbog svojih kontradiktornih izjava oko ispunjavanja ciljanih kvota deportacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.