JAKE DETONACIJE

Novi napad na sirijske baze izazvao potres koji se osjetio u Turskoj

B92

30.4.2018

Sirijska vojska saopćila je da je sinoć ponovo raketirano nekoliko njenih vojnih baza, konkretno u okolici Alepa i Hame. Eksplozije su bile toliko snažne da su navodno izazvale potres koji je zabilježen i u nekoliko susjednih zemalja.

- Sirija je izložena novoj agresiji, s nekoliko vojnih baza u ruralnoj provinciji Hami i Alepu pogođenima neprijateljskim raketama u 22.30 sati po lokalnom vremenu - rekao je sirijski vojni izvor za državnu televiziju, bez iznošenja dodatnih detalja.

Opozicijski aktivista Basam Džara javlja da je jedna od lokacija koje su raketirane vojna baza brigada 47 pored grada Hama, koja slovi kao regrutacijski centar za šiitske sektaške paravojne grupe koje podupire i kontrolira Iran, a koje se bore uz regularnu sirijsku vojsku. 

Džara je objavio i fotografije žestokog napada, a zviždačka organizacija Wikileaks također je na Twitteru objavila snimku ''divovske eksplozije'' koja je odjeknula i izvan Sirije. Seizmolozi su, naime, nakon napada zabilježili potrese u Turskoj i Libanu jačine više od 2 Richtera, javlja Wikileaks.

Još jedan neimenovani izvor iz obavještajne zajednice tvrdi da je raketirano nekoliko zapovjednih centara za ove milicije pod kontrolom Irana i da je napad ostavio nekoliko desetaka mrtvih i povrijeđenih. Budući da su projektili pogodili i skladišta oružja, mogle su se čuti i dodatne eksplozije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava o najmanje 26 prorežimskih boraca, "većinom" Iranaca, ubijenih u ''vjerojatnom izraelskom'' zračnom napadu.

Sirijski novinar Deni Maki je putem Twittera objavio video koji navodno pokazuje eksploziju u skladištu municije zapadno od grada Hame. Prema glasinama, piše Maki, radi se o izraelskim napadima ili pak sabotaži.

Informanti bliski Asadovom režimu potvrdili su za njemačku agenciju DPA da je pogođena i baza Naha el-Bard, šezdesetak kilometara od Hame. I tamo su navodno stacionirani iranski vojnici. Jedan od ciljanih objekata važio je za regrutni centar za šiitske borce koje Iran podržava da bi se borili uz zvaničnu sirijsku vojsku.

Iz krugova bliskih tajnoj službi čuje se da u napadima ima mnogo žrtava. S brojkama još niko nije izašao. Niko nije ni preuzeo odgovornost za napade iako više sirijskih medija špekulira da je u pitanju Izrael.

Samo nekoliko sati ranije je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao da vojska njegove zemlje ne isključuje nove udare na sirijskoj teritoriji.

- Nemamo namjeru da napadnemo Rusiju niti da se miješamo u sirijske prilike - rekao je on, dodavši da su mogući napadi protiv iranskih paravojski.

Izrael, dodao je Liberman, ima samo tri problema: “Iran, Iran i Iran.“

Teheran je, osim Moskve, najbliži saveznik zvaničnog Damaska. Devetog aprila su Iran i sirijsko rukovodstvo optužili Izrael da je iz zraka napao jednu vojnu bazu nedaleko od Homsa. Tada je navodno bilo 14 žrtava.

Sirijske trupe su u međuvremenu stegle obruč oko nekadašnjeg palestinskog izbjegličkog kampa Jarmuka nedaleko od Damaska. Agencija Sana piše da je postignut dogovor da se džihadisti od ponedjeljka bez borbe povuku u provinciju Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.