SVIJET

Na današnji dan ubio se Adolf Hitler

Index.hr

30.4.2018

Na današnji dan prije 73 godine u Berlinu se ubio Adolf Hitler.

Uoči samog dolaska Crvene armije Adolf Hitler ubio se 30. aprila 1945. godine, zajedno sa svojom suprugom Evom Braun, u svom bunkeru u Berlinu, a dan poslije drugi čovjek nacističkog režima Jozef Gebels (Joseph Goebbels) počinio je samoubistvo zajedno sa suprugom nakon što je prije toga otrovao njihovo šestero djece.

Ruske su snage 30. aprila 1945. bile udaljene samo nekoliko stotina metara od Hitlerovog bunkera. U zoru toga dana Vermaht (Wehrmacht) je obavijestio Hitlera, koji je samo nekoliko dana prije proslavio svoj 56. rođendan, kako nema šanse da pobjegne iz bunkera na sigurno.

Apokaliptično finale Drugog svjetskog rata

Na ulicama Berlina, sovjetske i njemačke snage bile su uključene u apokaliptično finale Drugog svjetskog rata u Europi - deseci hiljada vojnika i civila umirali su na ulicama, a cijele gradske četvrti pretvarale su se u ruševine.

Prema izjavama očevidaca - Hitlerovog tjelohranitelja Rohusa Miša (Rochus Misch) i pomoćnika nacističkih vojnih zapovjednika Bernda Frajtaga fon Loringhovena (Freytag von Loringhoven) - u bunkeru je vladao čudan mir.

Tog 30. aprila 1945. jedan je telefonski poziv stigao kao potvrda da je sve gotovo. S druge strane žice bio je general Vilhelm Kajtel (Wilhelm Keitel) koji je javio da njemačke snage nisu uspjele razbiti sovjetski obruč u Berlinu. To je značilo da je poraz njemačkih snaga neminovan, opisuje Miš posljednje Hitlerove trenutke.

- Malo poslije toga Miš je čuo kako Hitler tiho razgovara s Martinom Bormanom. Pogledao je i vidio Hitlera kako odlazi u svoje odaje. Za njim je ušla Eva Braun - piše Martin Mejs (Mace), urednik knjige o Mišovim sjećanjima.

"Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema naprijed"

Miš je, kako će otkriti godinama kasnije, vidio Ota Ginšera (Otto Günscher), Hitlerovog bliskog saradnika, koji je zatvorio vrata za nedavno vjenčanim parom. Rekao je da Firer (Fuhrer) ne želi da ga iko uznemirava.

- Hitler se rukovao s Ginšerom i rekao da su svi vojnici odriješeni zakletve vjernosti. Još je ranije rekao da ne želi da njegovo tijelo bude javno zlostavljano kao Musolinijevo (Mussolini), nego da njegovo truplo bude spaljeno. Svi u bunkeru su nervozno čekali. Vrata su se otvorila i Miš je pogledao unutra. Pogled mu je prvo pao na Evu.

Ona je sjedila s glavom naslonjenom prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod kauča. Kraj nje je bio mrtvi Hitler. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema naprijed - sjeća se Miš u knjizi.

Miš je kasnije zarobljen od strane Crvene armije, u njihovim je logorima proveo osam godina.

Pucanj u glavu

Prema historijskim knjigama, Hitler je u 15.30 sati dao otrov svojoj supruzi Evi Braun, s kojom se vjenčao dan ranije, a zatim je pucao sebi u glavu.

- Nismo čuli pucanj, ništa nismo čuli, ali jedan od vojnika u hodniku kazao je: "Mislim da je gotovo." I zatim je zavladala tišina - prisjeća se Misch.

Kad su ušli u tu prostoriju, nastavlja Miš, vidjeli su Hitlerovo tijelo kako leži preko stola. Njegovi su obrazi bili krvavi, a pored njega ležalo je tijelo njegove dugogodišnje ljubavnice Eve Braun, koja se ubila cijankalijem.

Zatim je uslijedila panika. Miš je otrčao obavijestiti nadređene o tome što se dogodilo, a kad se vratio, Hitlerovo je tijelo ležalo na plahti na podu. Zatim su vojnici tijela Hitlera i Eve Braun polili benzinom i spalili u malom vrtu bunkera.

Pronađeni ostaci

Pougljenjeni Hitlerovi ostaci pokopani su tokom noći, a zatim ih je Crvena armija iskopala iz zemlje.

Otkriće Hitlerovih ostataka držano je u tajnosti, a Staljin održavao mit hladnog rata pričama da je Hitler preživio i da se skriva na Zapadu. Prema mišljenjima nekih historičara, Hitlerovi ostaci prebačeni su na vojno groblje u Magdeburgu, a zatim su 1970. bačeni u kanalizaciju.

Vilica i gornji dio lobanje pronađeni su u tajnim arhivima u Moskvi, a 2000. godine su i izloženi. Smatralo se da se radi o Hitlerovim ostacima, međutim u 2009. je DNK analizom utvrđeno kako to ipak nisu njegove kosti.

Trovanje djece i pad Vermahta

Nakon Hitlerovog samoubistva, Gebels je pokušao pokrenuti pregovore o prekidu vatre s ruskim maršalom Georgijem Žukovom, što su Saveznici odbili tražeći bezuvjetnu kapitulaciju.

Gebels se 1. maja odlučio na samoubistvo. Njegova supruga Magda otrovala je njihovo šestero djece u dobi od četiri do 12 godina, jer nije mogla podnijeti ideju da oni žive u nenacističkoj Njemačkoj. Zatim je Gebels cijankalijem otrovao svoju suprugu i sebe.

Objava Hitlerove smrti, koja je njemačkoj javnost prezentirana kao da je ubijen u borbi, izazvala je pad otpora Vermahta.

Brojni teoretičari zavjera od tada pa sve do danas Hitlera su vraćali u žive, a praktički nema zemlje Latinske Amerike u kojoj Hitler u nekom periodu nije viđen. Jasno, sve su te priče obična naklapanja bez pravih dokaza, koje su služila kao dobar magnet za čitatelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.