GLOBUS

Šefu finansija Vatikana u Melburnu će se suditi za seksualno zlostavljanje

Informer.rs

1.5.2018

Šefu finansija Vatikana kardinalu Džordžu Pelu sudit će se po optužbama za seksualno zlostavljanje, odlučio je danas australski sud.

Australski sudija zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se protiv Pela pokrene krivični postupak na osnovu nekih optužbi, dok najviši katolički svećenik Australije i jedan od najmoćnijih zvaničnika u Vatikanu te optužbe odbacuje, prenosi BBC.

Kardinal Pel (76), koji je pod policijskom pratnjom danas ušao u sud u Melburnu okružen desetinama novinara, prošle godine je uzeo odsustvo s dužnosti u Vatikanu kako bi se suočio s optužbama u zemlji iz koje potječe.

Većina dokaza koji su u posjedu suda ostaju povjerljivi, ali je njegov advokat Robert Rihter poslije ročišta izjavio da je većina "gnusnih" opružbi protiv njegovog klijenta odbačena, napominje britanski medijski servis.

Prošlog juna policija u australskoj državi Viktoriji optužila je ovog visokog svećenika za, kako je navela, historijsko seksualno uznemiravanje, a na osnovu tvrdnji "više oštećenih strana".

Više od 30 svjedoka dalo je iskaz tokom preliminarnog sudskog ročišta, koje je trajalo od marta, a uglavnom je bilo zatvoreno za javnost.

Na jednom otvorenom saslušanju jedan svjedok je rekao da se navodni incident dogodio u melburnškoj katedrali 1990-ih, u vrijeme kada je Pel bio nadbiskup Melburna.

Prema iskazu drugog svjedoka, do seksualnog uznemiravanja je došlo na bazenu u gradu Balaratu 1970-ih, kada je Pel bio lokalni svećenik.

Pel od početka odbacuje sve optužbe, a prošle godine je rekao da je nevin i da su sve tvrdnje za koje ga terete "lažne i užasavaju ga". 

Njegov advokat kaže da su optužbe protiv Pela "nerealne i nepouzdane" i da je kardinal na meti zbog svoje uloge najvišeg katoličkog svećenika u Australiji.

Kardinalu Pelu sudit će sudija i 12-člana porota u okružnom sudu Viktorije.

Sud će sutra imati administrativno ročište, ali se očekuje da će suđenje početi tek za nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.