SIRIJA

Pobunjenici počeli napuštati enklavu u južnom Damasku, pustili taoce na slobodu

Fena
01.05.2018 16:14

Deseci talaca koje su držali militanti na sjeveru Sirije stigli su u utorak do područja pod kontrolom vojske, čime je započeto ispunjavanje dogovora po kojem pobunjenici mogu napustiti Jarmuk, enklavu na jugu Damaska, saopćili su državni mediji i posmatrači. 

Državna novinska agencija SANA javlja da su 42 osobe oslobođene u okviru ispunjavanja prvog dijela sporazuma te da su stigle na vladin teritorij u blizini razgraničenja pored grada Halep, prenosi Reuters.

Državna televizija prikazala je žene, djecu i muškarce, uključujući i nekolicinu vojnika, kako plaču i grle jedni druge u autobusu. Pobunjenici su oteli ove ljude u jednom selu u Idlibu dok su harali tom pokrajinom prije tri godine.

Južno od Damaska, autobusi su prevezli 200 boraca i članova njihove rodbine iz enklave Jarmuk, po dogovoru o razmjeni između vlade i pobunjenika, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ovaj konvoj je stigao na isto mjesto u blizini Halepa u ranim jutarnjim satima, kazali su iz ove posmatračke organizacije.

Borci iz grupe Hajat Tahrir el-Šam, koja je nekad bila povezana s El-Kaidom, idu u Idlib na sjeverozapadu u blizini granice s Turskom.

Tagovi

Sirija Damask
NA VRH