GLOBUS

Desetine povrijeđenih: Dok u BiH roštiljaju, u svijetu danas protestiraju

Index.hr

1.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U BiH, ali i u nekim drugim evropskim zemljama, Praznik rada više služi kao praznik za roštiljanje, no u svijetu se itekako 1. maj obilježava štrajkovima, paradama, a često i nasilnim protestima.

"Time" magazin piše da su posljednjih godina najveće demonstracije održavane na Kubi, u Istanbulu i u Venecueli. Upravo u Maduru, glavnom gradu Venecuele, prošle su godine tamošnja policija i protivnici predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Madura) razmjenjivali kamenje, suzavce i Molotovljele koktele, prenosi Index.hr.

Ove su godine radnici širom svijeta obilježili današnji Međunarodni praznik rada štrajkovima i marševima za bolje radne uvjete.

Na Filipinima oko 10 hiljada radnika marširalo je u glavnom gradu Manili kako bi se pobunili protiv ugovora na određeno vrijeme. Demonstranti su zapalili veliku sliku predsjednika Rodriga Dutertea uz koju je pisalo "kralj lažljivaca", čime se ukazalo na njegovu predsjedničku kampanju 2016. godine, kada je obećavao da će zaustaviti poslodavce da zapošljavaju radnike na kratkoročne ugovore na određeno vrijeme.

U Južnoj Koreji desetine aktivista sukobile su se s vlastima poslije pokušaja da postave statuu za žrtve prisilnog rada ispred japanskog konzulata u gradu Busanu. Nekoliko njih je povrijeđeno kada je intervenirala policija.

U Kambodži su sindikati pokušali marširati za višu minimalnu plaću, no vlada je zabranila marš koji se trebao održati duž grada. Dvije hiljade radnika u tekstilnoj industriji okupilo se u parku, ali ih je zaustavila specijalna policija.

U Hong Kongu oko pet hiljada radnika marširalo je kako bi izvršili pritisak na poslodavce da prihvate vladin prijedlog koji bi ih spriječio da povlače novac iz penzionih fondova da pokriju druge troškove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.