GLOBUS

Izraelski stručnjak: Netanjahu nema nikakve dokaze protiv Irana

Index.hr

1.5.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je danas da Izrael ne traži rat s Iranom, dan nakon što je otkrio navodne dokaze o tajnim iranskim pokušajima da se domogne nuklearnog oružja uprkos multilateralnom sporazumu kojim je ograničen nuklearni program Teherana.

Upitan priprema li se Izrael na rat s Iranom, Netanjahu je u intervjuu za CNN rekao: "Niko ne želi takav razvoj događaja. Pravila u regiji promijenio je Iran."

Viši izraelski dužnosnik rekao je da je Netanjahu obavijestio američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o dokazima o tajnom programu nuklearnog oružja tokom susreta 5. marta.

Tramp se složio da bi Izrael trebao objaviti tu informaciju prije 12. maja, dokad bi prvi čovjek Bijele kuće trebao odlučiti hoće li povući SAD iz nuklearnog dogovora s Iranom.

Netanjahu je u ponedjeljak navečer u najgledanijem televizijskom terminu objavio navodne dokaze o tome da je Iran razvijao nuklearni program prije potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015.

Izraelski stručnjak: To nisu nikakvi dokazi 

No bivši čelnik izraelske nuklearne agencije Uzi Eliam ustvrdio je da Netanjahuova otkrića o iranskim nuklearnim dokumentima ne sadrže dokaze o kršenju sporazuma.

"Sve što je u svojoj prezentaciji rekao Netanjahu odnosi se na prošlost i ne obuhvaća ikakve dokaze o tomu da se Iran ne drži sporazuma", rekao je Elam.

"Jedina novost jest činjenica da su naše obavještajne službe, vjerovatno Mosad, došle do vrlo važnih dokumenata i da su ih uspjeli donijeti u Izrael", dodao je.

Netanjahu je u ponedjeljak predstavio 55.000 dokumenata i 183 CD-a prokrijumčarenih iz Teherana koji, rekao je, dokazuju da je Iran lagao o svojem nuklearnom programu.

Informacija se odnosi na iranski projekt Amad, koji je, tvrdi Netanjahu, trajao od 1999. do 2003. i ne ukazuje na bilo kakve izravne akcije poslije 2015.

Netanjahuovo predstavljanje izazvalo je različite reakcije pristaša i kritičara iranskog sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif odbio je Netanjahuovo predstavljanje materijala kao "ponavljanje starih optužbi".

U Teheranu tvrde da su izraelske tvrdnje "djetinjaste i smiješne", usmjerene da utiču na Trampovu odluku 12. maja.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u utorak da "materijali koje je Izrael predstavio povećavaju važnost sporazuma". Materijal se mora "istražiti i potanko ispitati", rekla je glasnogovornica ministarstva.

No američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo u ponedjeljak je kazao da ti podaci pokazuju "kako sporazum nije nastao u dobroj vjeri i u duhu transparentnosti".

Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) izbjegla je izravno komentirati Netanjahuove optužbe na račun Irana.

"U skladu sa svojim standardima, IAEA procjenjuje sve dostupne informacije važnima za sigurnost", rekao je glasnogovornik te agencije. "Međutim, praksa IAEA-e nije javno raspravljati o pitanjima povezanim s takvim informacijama", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.