PROTESTI

Haos u Ermeniji: Demonstranti blokirali ceste u glavnom gradu

Index.hr

2.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Demonstranti u Ermeniji u srijedu su blokirali nekoliko cesta u glavnom gradu Erevanu kao i glavnu cestu koja vodi na aerodrom, nakon što je vođa protesta Nikol Pašinjan u utorak pozvao na građanski neposluh.

Pašinjan je u utorak pozvao svoje pristalice da pokrenu masovni građanski neposluh širom zemlje nakon što ga je vladajuća stranka u parlamentu odbila podržati za novog premijera. Pašinjan je pred nekoliko desetina hiljada okupljenih na trgu u ermenskoj prijestonici poručio kako će od srijede ujutro njegove pristalice započeti opći štrajk i blokirati ceste, željezničke stanice i aerodrome.

- Ostat ćemo ovdje - rekao je David (19), jedan od onih koji su blokirali cestu za aerodrom.

Svjedoci kažu da su blokirane i neke ceste na ulazu u grad.  

Ermenski parlament je u utorak glasao o imenovanju Pašinjana za novog premijera. On je u tijelu sa 105 zastupnika skupio 11 glasova, što je premalo. 

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost nakon što je prethodni ermenski premijer Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsjan, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, posljednjih deset godina obnašao je predsjedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom, na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi zadržati moć. 

Neočekivano zbacivanje Sargsjana dramatičan je razvoj događaja u Ermeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska s Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta je elita na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi predati vlast.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.