VOJNA MOĆ

Ovo je 20 najsnažnijih armija na svijetu: Lista koja je mnoge iznenadila

Business Insider

2.5.2018

Američki poslovni, celebrity i tehnološki portal Business Insider nedavno je iz pera Džeremija (Jeremy) Bendera objavio analizu bankarske grupe "Credit Suisse" o dvadeset najjačih vojski na svijetu.

Podsjetimo, "Credit Suisse Group" je švicarska multinacionalna organizacija za finansijske usluge te usluge holdinga i drugih novčanih usluga ulaganja sa sjedištem u Cirihu, koja djeluje u sklopu "Credit Suisse" banke.

Uprkos svjetskom trendu smanjenja iznosa budžeta za odbranu, Sjedinjene Američke Države su zadržale položaj najjače vojske na svijetu, navodi se u izvješću o globalizaciji iz "Credit Suissea".

"Credit Suisse" je priznao teškoće koje su imali prilikom utvrđivanja budžeta dvadeset najjačih zemalja svijeta, tj. prilikom uspoređivanja njihovih vojnih snaga. Svjetskim medijima su priznali kako su njihovi procjenitelji prilikom pružanja uvida javnosti čak šest puta analizirali i primjenjivali različite bankovne varijable prije iznošenja konačnog rezultata.

Pregled ide od dvadesetog mjesta ka prvom mjestu:

20. Kanada

Budžet: 15,7 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 92.000

Tenkovi: 181

Ukupan broj aviona: 420

Podmornice: 4

Kanada je, kažu u "Credit Suisseu", na dnu popisa, zbog malog broja vojno aktivnog osoblja, nedostatka nosača aviona i helikoptera te zbog malog broja tenkova i podmornica. Međutim, Kanada i dalje zajedno s Amerikancima sudjeluje u operacijama u Afganistanu i Iraku te je članica vojnog saveza NATO-a. Kanada je, također, partner u programu SAD oko F-35 vojnih aviona, iako je ograničila broj kupnje tih najboljih aviona u zapadnoj vojnoj alijansi i to nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio liberal Žastin Trudo (Justin Trudeau).


Indonezija

Budžet: 6,9 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 476.000

Tenkovi: 468

Ukupan broj aviona: 405

Podmornice: 2

Indonezijska vojska rangirana je iznad kanadske zbog svog visokog broja vojno aktivnih osoba i relativno velikog broja tenkova. No, vojska im, međutim, pati od nedostatka broja helikoptera, aviona i podmornica.


Njemačka

Budžet: 40.2 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 179.046

Tenkovi: 408

Ukupan broj aviona: 663

Podmornice: 4

Njemačka vojska Bundeswehr završila je nisko na rang-listi zbog nedostatka buduće projekcije njenih vojnih efektiva, no, moguće je da Nijemci namjerno ne objavljuju podatke o svojim vojnim planovima, a što je i razumljivo obzirom na aktualnu situaciju na rusko-ukrajinskoj granici te na aktualna krizna svjetska žarišta i same važne uloge koju njemački Bundeswehr ima u NATO-u. Njemačka ratna mornarica "Deutsche Marine" zasad nema nosača aviona i prema metodologiji "Credit Suisse", Njemačka ima relativno malo podmornica, unatoč vrlo velikoj proizvodnji istih, a što je namijenjeno za izvoz i prodaju u inozemstvo (klasa Dolphin, jedna od najboljih podmornica na svijetu, a koje od Nijemaca redovno kupuje, primjerice Izrael, op.a.). Ali, Njemačka ima priličan broj jurišnih napadnih helikoptera. Nedavno, tvrde u "Credit Suisseu", zemlja je započela s pojačanom vojnom proizvodnjom i naglim razvijanjem svoje vojske, s obzirom na to da Njemačka nudi vojnu podršku istočnoevropskim članicama NATO-a, poglavito u svezi redovitog patroliranja Baltikom u zraku i na moru, a vezano za napetosti na relaciji NATO-Rusija.


Poljska

Budžet: 9,4 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 120.000

Tenkovi: 1.009

Ukupan broj aviona: 467

Podmornice: 5

Poljska vojska je po snazi odmah uz njemački Bundeswehr, smatraju analitičari Credit Suisse, iako Poljaci imaju veći broj tenkova i veću podmorničku flotu, ali manji broj ratnih aviona od Nijemaca. Republika Poljska također je drastično povećala svoju vojnu potrošnju i proizvodnju, a sve to kao reakcija na rusko oduzimanje Krima i na tekuću krizu između Ukrajine i Rusije. Poljski antagonizam spram Ruske Federacije je itekako znakovit u zadnjih nekoliko godina.


Tajland

Proračun: 5.39 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 306.000

Tenkovi: 722

Ukupan broj aviona: 573

Podmornice: 0

Nosač aviona: 1

Kraljevinom Tajland, uz kralja i Vladu vlada tajlandska kraljevska vojska i to nakon vojnog udara u svibnju 2014. godine. Vojska je glavni igrač u održavanju tajlandskog jedinstva i Kraljevina Tajland je od strane Credit Suisse poprilično visoko rangirana sukladno broju aktivnih vojnih osoba, broju tenkova i aviona. Znakovito je i to da tajlandska kraljevska ratna mornarica posjeduje i najmanji na svijetu nosač aviona koji je opremljen sa 6 višenamjenskih SikorskyS-70B Seahawk helikoptera, namijenjenih za protupodmorničku borbu. Uz 6 helikoptera, nosi i 6 španjolskih Matador AV-8S STOVL aviona.


Australija

Budžet: 26.1 milijarde dolara

Aktivno vojno osoblje: 58.000

Tenkovi: 59

Ukupan broj aviona: 408

Podmornice: 6

Australijska kraljevska vojska je relativno gledano mala i po projekcijama Credit Suisse je nisko rangirana obzirom na broj aktivnih vojnih osoba i broja tenkova, te broja ratnih aviona. Ipak, Credit Suisse Australiji podiže rang zbog broja jurišnih helikoptera i podmornica.


Izrael

Budžet: 17 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 160.000

Tenkovi: 4.170

Ukupan broj aviona: 684

Podmornice: 5

Po projekcijama Credit Suisse, Država Izrael ima malu vojsku. No, s obveznim služenjem vojnog roka u toj bliskoistočnoj državi, veliki postotak izraelskog stanovništva je gotovo 24 sata vojno spreman. Okružen agresivnim susjedima, Država Izrael ima veliki broj tenkova, aviona i helikoptera u svojoj armiji i smatra se najjačom regionalnom silom Bližnjeg Istoka. Izrael također ima kvalitativne vojne prednosti: moderno opremljena armija, ratnu avijaciju i ratna mornarica, napredni borbeni aviona, high-tech vojni raketni sistemi i nuklearno oružje.


Tajvan

Budžet: 10,7 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 290.000

Tenkovi: 2005

Ukupan broj aviona: 804

Podmornice: 4

Zbog svakodnevne prijetnje od strane NR Kine koja i dalje ima planove o tome kako napasti i zauzeti ovu azijsku državu koju vojni analitičari nazivaju “američkim neuništivim nosačem aviona“, Tajvan je usmjerio svoj vojni razvoj na odbrambenim planovima. Kao takav, Tajvan je peti na rang listi po najvećem broju jurišnih napadnih helikoptera. Tajvan također posjeduje prilično veliki broj modernih ratnih aviona i tenkova.


Egipat

Budžet: 4,4 milijarde dolara

Aktivno vojno osoblje: 468.500

Tenkovi: 4624

Ukupan broj zrakoplova: aviona

Podmornice: 4

Egipatska vojna sila je, uz izraelsku, jedna od najstarijih i najvećih oružanih snaga na Bliskom Istoku. Ona prima znatnu financijsku pomoć od SAD-a i ima petu po veličini tenkovsku silu u svijetu. Vojska Arapske Republike Egipat ima više od 1.000 M1A1 Abrams tenkova američke proizvodnje, od kojih su mnogi stoje u vojnim bazama i nikad se nisu koristili. Arapska Republika Egipat također ima relativno veliku zračnu silu.


Pakistan

Budžet: 7 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 617.000

Tenkovi: 2924

Ukupan broj aviona: 914

Podmornice: 8

Pakistanska vojska je jedna od najvećih vojnih sila na svijetu po broju aktivnog vojnog osoblja. Credit Suisse također hvali zemlju obzirom na veliki broj tenkova, aviona i jurišnih napadnih helikoptera. Osim toga, Islamska Republika Pakistan posjeduje zavidnu snagu nuklearnog oružja kojeg iz godine u godinu unapređuje i to u mjeri da Pakistan postane država s trećim najvećim svjetskim nuklearnim arsenalom (ispred NR Kine, op.a.) unutar sljedećih deset godina.


Turska

Budžet: 18.2 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 410.500

Spremnici: 3.778

Ukupan broj aviona: 1.020

Podmornice: 13

Turske oružane snage su jedna od najvećih u istočnom Mediteranu i smatra se da imaju drugu po redu najjaču pješačku vojnu silu u NATO-u. Iako im nedostaje nosač aviona, samo pet zemalja na Credit Suisse popisu ima više podmornica od Republike Turske. Osim toga, Turci posjeduju impresivno veliki broj najmodernijih tenkova, kao i brojne moderne avione i jurišne helikoptere. Republika Turska također je član američkog programa nabavke ultramodernih F-35 aviona.


Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske

Budžet: 60.5 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 146.980

Tenkovi: 407

Ukupan broj aviona: 936

Podmornice: 10

Iako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske planira smanjiti veličinu svojih oružanih snaga za 20 posto u razdoblju između 2010. i 2018. godine, Britanci kao itekako respektabilna nuklearna sila mogu i dalje računati na veliki rast svoje vojne moći u svijetu, naglašavaju u Credit Suisse. Pored izuzetno moćne nuklearne flote jurišnih napadnih podmornica i najmodernijih raketnih fregata i razarača te zahvalnog broja jurišnih aviona koji sudjeluju u Iraku, uskoro i u Siriji protiv terorista, Kraljevska ratna mornarica Royal Navy koja se opravdano smatra jednom od najboljih ratnih mornarica na svijetu, pored već postojećih nosača aviona uskoro u aktivnu službu uvodi potpuno novi najmoderniji nosač aviona i helikoptera klase Queen Elizabeth II., nosač koji ima poletno-sletnu palubu veličine 4,5 jutara zemlje. Nosač aviona klase Queen Elizabeth II. među je najvećima na svijetu i najdalje u aktivnu službu ulazi do 2020. godine, a pored ostalog nosi i do 40 F-35B jurišnih aviona. Ovaj nosač aviona je pri samom kraju proizvodnje i već je privukao veliku svjetsku pozornost. Britanska Kraljevska ratna mornarica je ovako „zastrašujuće“ moderan i veliki nosač aviona naručila jer želi biti više uočljiva i imati nazočnost na svim morima svijeta. Britancima je u planu za koju godinu u aktivnoj upotrebi imati čak dva ovakva nosača aviona. Uz vijek trajanja od najmanje 50 godina, nosači aviona HMS Queen Elizabeth II i HMS Prince of Wales imati će znakovit uticaj širom svijeta u zaštiti britanskih svjetskih interesa u budućnosti.


Italija

Budžet: 34 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 320.000

Tenkovi: 586

Ukupan broj aviona: 760

Podmornice: 6

Italijanska vojska postavljena je visoko na rang ljestvici od strane Credit Suisse i to zbog posjedovanja dva aktivna nosača aviona i helikoptera. Ovi nosači aviona i helikoptera te velike podmornice i jurišni napadni helikopteri italijanske ratne mornarice, drastično su povisili rang vojne moći Republike Italije.


Francuska

Budžet: 62.3 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 202.761

Tenkovi: 423

Ukupan broj aviona: 1.264

Podmornice: 10

Francuska vojna sila je relativno mala, ali visoko obučena, profesionalna i sposobna snaga, smatraju u Credit Suisse. Pored toga što je Republika Francuska također i jaka nuklearna sila, Francuzi imaju gotovo novi nosač aviona Charles de Gaulle. Francuska armija rutinski se bavi vojnim implementacijama širom sjevernog dijela Afrike i Bliskog Istoka, a u cilju pomoći oko stabiliziranja tamošnjih Vlada i aktivnih borbi protiv ekstremizma islamskih fundamentalnih skupina.


Indija

Budžet: 50 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 1.325.000

Tenkovi: 6.464

Ukupan broj aviona: 1905

Podmornice: 15

Republika Indija posjeduje jednu od najvećih vojnih sila na planeti Zemlja. Indijci imaju najbrojnije vojno ljudstvo od svih drugih država svijeta, osim vojnih pješačkih snaga iz NR Kine i SAD-a, te po projekcijama Credit Suisse posjeduju najveći broj tenkova i aviona od bilo koje zemlje osim SAD-a, NR Kine i Ruske Federacije. Republika Indija također posjeduje veliku nuklearnu razornu moć, te imaju i nosač aviona i helikoptera. U Credit Suisse smatraju kako će Indijci uskoro postati četvrti najveći vojni potrošač na planeti Zemlji, najdalje do 2020. godine.


Japan

Budžet: 41.6 milijarde dolara

Aktivno vojno osoblje: 247.173

Tenkovi: 678

Ukupan broj aviona: 1613

Podmornice: 16

U projekcijama Credit Suisse japanska vojska relativno je mala, ali nadasve itekako moderno opremljena i s velikom ubojitom moći. Prema Credit Suisse, ratna mornarica Japana ima četvrtu najjaču podmorničku flotilu na svijetu. Japan također ima četiri nosača aviona, iako su oni zasad predviđeni samo kao nosači helikoptera, makar na njih mogu slijetati i vojni avioni s vertikalnim slijetanjem. Japan također ima četvrtu najveću jurišnu helikoptersku zračnu silu, odmah iza helikopterskih snaga NR Kine, Ruske Federacije i SAD-a.


NR Kina

Budžet: 216 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 2.333,000

Tenkovi: 9.150

Ukupan broj aviona: 2.860

Podmornice: 67

Vojska NR Kine naglo poslijednjih godina naglo je porasla u smislu veličine i sposobnosti, dok se u smislu ljudske fizičke snage i vojnog pješaštva smatraju najvećom vojnom silom na svijetu, mišljenja su u Credit Suisse. Kineska armija je druga na svijetu po broju tenkova, odmah iza Ruske Federacije i druga su najveća pomorska sila svijeta, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. NR Kina je također napravila zamjetan skok te ubrzano modernizira svoje oružane snage. Kinezi trenutačno razvijaju niz najnovijih vojnih tehnologija, uključujući i svemirske tehnologije, te također užurbano rade na razvoju balističkih raketa s konvencionalnim i nuklearnim punjenjem, kao i na razvoju pete generacije najmodernijih borbenih aviona. Posjeduju jedan nosač aviona.


Rusija

Budžet: 84.5 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 766.055

Tenkovi: 15.398

Ukupan broj aviona: 3429

Podmornice: 55

Oružane snage Ruske federacije neupitno su druga najjača vojna sila na svijetu. Rusija ima najveći svjetsku tenkovsku silu, drugu najveća avio silu i treću na svijetu najveću ratnu flotu, odmah iza NR Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Kremlj je povisio vojnu potrošnju za gotovo trećinu od 2008. godine te se očekuje da će rasti 44 posto više u 2016., 2017. i 2018. godini, navodi u svojim prijekcijama Credit Suisse. Ruska Federacija je također pokazala svoju vojnu sposobnost i potvrdili su se kao snaga koja je u kratkom vremenu poslala izvan svoje zemlje najviše oružja i svog vojnog osoblja u Siriju. Ruska Federacija učestalo razvija svoju podmorničku flotu koja je već sad po snazi uz bok američkoj, a ne zaostaje mnogo ni u razvoju najnovijeg raketnog i balističkog oružja, te svemirskih tehnologija.


Sjedinjene Američke Države

Budžet: 601 milijarda dolara

Aktivno vojno osoblje: 1.400.000

Tenkovi: 8.848

Ukupan broj aviona: 13.892

Podmornice: 72

Unatoč čestih rezova potrošnje vezano za vojni proračun, Sjedinjene Američke Države i dalje troše najviše novca na odbranu, čak 601 milijardu američkih dolara godišnje, dakle najviše od svih država svijeta, stoji u prijekcijama Credit Suisse indeksa. Američka najveća konvencionalna vojna prednost je njihova flota od 10 najvećih nosača aviona na svijetu. Sjedinjene Američke Države imaju daleko najviše vojnih aviona od bilo koje druge zemlje, a posjeduju i najmoćnije vojne svemirske tehnologije (u svijetu se dosta špekulira o takozvanom „Biču Božjem“ koji je obavijen velom tajnosti, op.a.). Američka ratna mornarica U.S. Navy, pored ostalog, posjeduje najmoćniji laserski top koji je u stanju na dno poslati bilo koji ratni brod, smatraju u svojim prijekcijama Credit Siusse. Američka vojska također raspolaže velikim i dobro osposobljenim ljudskim resursima, a o američkom najvećem nuklearnom arsenalu ne treba posebno ni pisati. Nadalje, američka vojska, uz rusku i još neke vojske svijeta, najdalje je odmakla u tajnom razvijanju takozvanog skalarnog oružje kojeg još nazivaju i misterioznim „Teslinim zrakama smrti“.

Južna Koreja

Budžet: 62.3 milijardi dolara

Aktivno vojno osoblje: 624.465

Tenkovi: 2.381

Ukupan broj aviona: 1412

Podmornice: 13

Republika Koreja, za razliku od sjeverne komunističke DNR Koreje posjeduje manju, ali izuzetno modernu i vojno sposobnu vojsku koja stoji licem u lice nasuprot potencijalnog sjevernokorejskog agresora. S tom činjenicom na umu, južna Republika Koreja ima niz najmodernijih podmornica, jurišnih helikoptera i solidan broj aktivnih vojnih osoba. Zemlja također ima brojne tenkove i po projekcijama Credit Suisse posjeduje šestu najveću vojno avijaciju na svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.