REAKCIJE

Više od stotinu uhapšenih u Francuskoj: 1. maj je praznik rada, a ne praznik razbijača

Fena

2.5.2018

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) oštro je osudio nasilje koje je izbilo na ulicama Pariza tokom skupa povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada.

- Prvi maj je dan radnika, a ne dan razbijača - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Sidneju, poslije razgovora s australskim premijerom Malkomom Tarnbulom (Malcom Turnbull).

Podsjetivši da ne voli komentirati unutrašnja francuska pitanja tokom posjeta inozemstvu, Makron je rekao da "može samo najoštrije da osudi ono što se dogodilo".

On je rekao da su na licu mjesta premijer i ministar unutrašnjih poslova i da su poduzeli neophodne mjere.

- Hapšenja su provedena, sve mjere su poduzete - rekao je Makron, koji je prethodno i na Twitteru oštro osudio nasilje na marginama prvomajskog skupa i naveo da će sve biti učinjeno da počinioci budu identificirani i da odgovaraju.

Francuska policija je saopćila da je 109 osoba privedeno zbog nereda na ulicama Pariza.

Oko 1.200 maskiranih pripadnika ekstremno ljevičarske anarhističke organizacije "Black Blocs" upalo je na skup u organizaciji sindikata. Nosili su sovjetske zastave i uzvikivali antifašističke slogane.

Neredi su izbili u trenutku kada među sindikalistima vlada nezadovoljstvo zbog najavljenih reformi predsjednika Makrona, koji je jučer ponovio da ne odustaje od svojih planova. Prema podacima policije, na mirnom protestu radnika okupilo se oko 20.000 ljudi.

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv maskiranih demonstranata koji su bacali kamenice i Molotovljeve koktele i razbijali izloge. Četiri osobe su lakše povrijeđene, među kojima jedan policajac.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolon (Gerrar Colone) obećao je više policijskih snaga na narednim demonstracijama, s namjerom da se potpuno razdvoje demonstranti od onih koji žele da razbijaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.