ZNAMENITOSTI

U najpoznatiju fontanu na svijetu dnevno se ubaci i 3.000 eura, ali šta onda bude s tim novcem...

Blic.rs

2.5.2018

Grad sagrađen na sedam brežuljaka slobodno možemo nazvati i gradom fontana.  

Naime, Rim ima više od dvije hiljade fontana, više od bilo kog drugog grada na svijetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrijednim historijskim spomenicima.

Neke od njih su Fontana četiri rijeke, koju je izgradio Bernini (kao, uostalom, i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije toliko poznata kao Fontana di Trevi, prenosi Blic.rs.

Arhitekta Nikola Salvi (Nicola) zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762., 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje.

Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i vjerovatno najpoznatija na svijetu. Poslužila je i kao mjesto mnogih reklama i filmova.

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno sakupljaju ljudi iz humanitarne organizacije ''Caritas'' i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji tako i u više od 200 različitih zemalja, piše punkufer.hr.

Prosječno, dnevno se iz fontane izvuče oko tri hiljade eura, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese više od milion eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.