GLOBUS

Hoće li se Tramp i Kim Jong-un sastati u demilitariziranoj zoni?

CdM

3.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je dao izjave po kojima se može naslutiti da će se s Kim Jong-unom sastati u demilitariziranoj zoni, najnaoružanijoj granici na svijetu, a ta Trampova želja mogla bi Kima spasiti od prilično velike sramote.

Kim je, naime, otkad je postao predsjednik Sjeverne Koreje 2011. godine, samo jednom putovao u inozemstvo, i to u susjednu Kinu, a tamo je išao vozom.

Neki stručnjaci su u aprilu za “Washington Post” rekli da je vrlo moguće da Kim nema avion koji je u stanju letjeti na dugom letu bez prestanka. 

- Znali smo se mnogo zezati o tome šta Sjeverna Koreja ima. To je sve teška starudija. Šalili smo se na račun njihovih prastarih sovjetskih aviona - rekla je Su Mi Teri, bivša analitičarka CIA-e.

Sjeverna Koreja nema avion koji može letjeti preko Pacifika. Većina je prestara za tako nešto - rekao je analitičar Džozef Bermudez. 

Sjeverna Koreja već je dugi niz godina izložena vrlo teškim sankcijama i za Pjongjang je postala praktično nemoguća misija da kupe ili održavaju svoje avione.

Osim toga, gotovo kompletno gorivo za svoje avione uvoze iz Kine, koja je jako srezala izvoz u Sjevernu Koreju. 

Neki stručnjaci, pak, smatraju da zrakoplovna flota Sjeverne Koreje možda, ipak, ima avione koji mogu odraditi međunarodne letove.

- "Air Koryo" -  sjevernokorejska državna zrakoplovna kompanija u svojoj floti ima dva Tupoljeva, koji su slični Boingu 757. 

Također, postoje sugestije kako bi usluge letenja Kim Jong-unu mogle ponuditi Švedska ili Južna Koreja, ali tek taj potez bi za Kima bio malo veća sramota. Osim toga, Kim je i sam pilot i poznato je da voli letjeti, pa bi i ta činjenica stvorila dodatnu neugodnost za ovu situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.