SASTANAK

Kim dao saglasnost: Sjeverna Koreja će uništiti svoje rakete

Blic / Srna

3.5.2018

Sjeverna Koreja je pristala da uništi interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i prvi put će omogućiti inspektorima pristup nuklearnim zalihama, prenijeli su japanski mediji.

Izvori lista "Asahi šimbun" naveli su da je grupa stručnjaka za nuklearno naoružanje i CIA stigla krajem prošlog mjeseca u sedmodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji.

Razgovori sa stručnjacima u Sjevernoj Koreji rezultirali su saglasnošću Pjongjanga da uništi svoj arsenal ICBM projektila, iako je rok za to ostao tema za debatu, kao i to šta će Pjongjang dobiti zauzvrat.

Pregovori su održani pred sastanak predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji bi se trebao održati u narednim sedmicama, a očekuje se da će tokom sastanka dominantna tema biti totalna denuklearizacija Korejskog poluotoka, prenio je "Sputnjik".

Tramp je ranije na svom Twiter nalogu napisao da je moguće oslobađanje troje talaca iz Sjeverne Koreje, koji se nalaze u SAD, nakon što su mediji prenijeli da su iz logora u Sjevernoj Koreji puštene tri osobe s dvojnim državljanstvom SAD i Sjeverne Koreje.

Kim se krajem aprila sastao s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u pograničnom selu Panmundžomu. Kim i Mun su tokom sastanka potpisali Deklaraciju mira, prosperiteta i jedinstva.

Lideri dvije Koreje saglasili su se o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i održavanja razgovora kako bi se formalno završio Korejski rat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.