TWITTER

Tramp: Veze s Kinom će ostati "sjajne"

Blic.rs

3.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poručio je danas putem tvita da očekuje očuvanje nesmetanih bilateralnih odnosa s Kinom.

- Naš jak finansijski tim je u Kini, gdje pokušava da ispregovara ravnopravne trgovinske uvjete! Radujem se druženju s predsjednikom Sijem u ne tako dalekoj budućnosti. Uvijek ćemo imati dobar (sjajan) odnos - napisao je Tramp u tvitu.



Trampova poruka dolazi u trenutku kada se dvije strane spremaju da otpočnu razgovore u Pekingu o rješavanju sukoba vezanog za trgovinske i ekonomske mjere koje su zaprijetile da gurnu dvije zemlje u potpuni trgovinski rat.

Američki predsjednik već duže vrijeme izražava nezadovoljstvo zbog, kako kaže, nepravednih kineskih politika koje dovode do ogromnog trgovinskog deficita SAD.

Zvaničnici SAD kažu da je delegacija, koju predvodi ministar finansija Stiven Menučin (Steven Mnuchin), stigla u Peking na dvodnevni sastanak povodom spora u čijem je epicentru trgovina i tehnologija.

Pregovarački tim, u kome su i državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros (Wilbur Ross) i trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer (Lighthizer), trebali bi danas i sutra razgovarati s kineskim zvaničnicima, koje predvodi Liu Hea, glavni ekonomski savjetnik predsjednika Si Đinpinga.

U središtu Trampovih kritika hroničnog trgovinskog deficita SAD s Kinom je program kineskog predsjednika poznat pod nazivom "Made in China 2025", koji ima za cilj da od Kine stvori tehnološku supersilu.

Taj plan u znatnoj mjeri uključuje subvencioniranje kineskih firmi. Strane kompanije, međutim, nezadovoljne su zbog zahtjeva da s kineskim partnerima dijele ključne pojedinosti o svojim tehnologijama.

Analitičari smatraju da su tanki izgledi da se napravi neki prodor u pregovorima, s obzirom na snažan rivalitet između dvije strane u strateškim tehnologijama, kao što su poluprovodnici, računarstvo u oblaku, vještačka inteligencija i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.