NE TABLOIDIMA

Osveta za mamu: Na vjenčanju princa Herija bit će samo jedan novinar

New York Times

3.5.2018

- Momci preuzimaju kontrolu, trenje između nas medija i njih je rezultiralo situacijom kakvu imamo danas, rekao je Artur Edvards (Edwards), fotograf britanskog časopisa ''The Sun'' koji je karijeru posvetio fotografiranju i praćenju kraljevske porodice.

Prirodno napeti odnosi između kraljice i porodicom Vindsor s jedne strane i domaćih medija s druge strane prerasli su u otvoreni rat, piše ''The New York Times'', a rezultat toga je da na vjenčanju princa Herija (Harry) i glumice Megan Markl (Meghan Markle) gotovo uopće neće biti medija.

Jedan će novinar biti u crkvi dok će još nekoliko fotografa imati pristup dvorištu dok traje vjenčanje za koje će građani kroz poreze "iskeširati" 4,8 miliona dolara. Edvards otkriva kako je Heri postao tako povučen da više okupljene novinare niti ne pozdravlja, što je do sada bilo pitanje bontona.

Uvjeren je kako je odluka o nepozivanju novinara Herijeva odluka, jer je sigurno da mu kraljevska pres-služba nije savjetovala da takvo nešto napravi.

- On i Meghan su vidjeli što se pisalo u posljednje vrijeme i odlučili da je dosta, rekao je Edvards. Jasno je kao dan da razvedena američka glumica Markle, čija je majka Afroamerikanka, nije mladenka koju su si zamislili konzervativni obožavatelji monarhije. Dok su je neki relativno blagonaklono uspoređivali s Grej Keli (Grace Kelly), još jednom princezom iz "američkog uvoza", drugi su britanski mediji naglašavali kako Markle nema "niti karijeru Keli, niti njen pedigre i harizmu. Intervjuirali su članove Markleine porodice koji neće biti pozvani na vjenčanje, rastezali probleme njezinih roditelja, očeve dugove i pokušaje da smršavi za vjenčanje kćerke i stalno iznova vrtjeli izjave njene polusestre koja kaže da je "Megan oduvijek htjela biti princeza, sigurno je znala šta radi, a pada i na crvenokose muškarce, vrlo je proračunata". Čak je i princ Heri rekao kako će se "Megan napokon udati u porodici koju nikada nije imala''.  

Tabloidi i kraljevska porodica "stupovi" su konzervativne Britanije, piše The New York Times. Povezano je to i s tretmanom kojeg porodica doživljava već decenijama. Ako nije riječ o vjenčanjima i rađanju djece, što su trenutci kada mediji nekritički obožavaju i uzdižu Vindsore ostatak je vremena posvećen traženju mana i skandala, te javnim debatama o tome "trebaju li nam ti neradnici koji žive na grbi naroda i ne pridonose".

- Mediji i porodica su oduvijek u nekom zagrljaju koji vrlo brzo može postati fizički okršaj. Obje su strane svjesne koliko ovise jedna o drugoj, kaže Stig Abel koji je radio u press uredu palače. Jaz se dodatno produbio s mlađim generacijama, prinčevima Herijem i Vilijamom. To svoje izvorište možda ima u načinu na koji je u medijima tretirana njihova majka, pokojna princeza Diana, a posebno njezina smrt. Ona je i poginula bježeći od novinara koji su je ganjali po pariškim ulicama.

- Prvo su je ganjali poput čopora gladnih pasa, a onda, umjesto da pomognu, fotografirali su je kako umire na stražnjem sjedalu automobila, rekao je u prošlogodišnjem intervjuu princ Heri koji je imao 12 godina kada mu je poginula majka.

- Sjećam se kako je pognute glave hodao iza kočije, a neko mu je dobacio "Bog te blagoslovio Heri". Njemu se izraz lica nije promijenio, nije si smio to dopustiti. Tek kasnije, ispred majčine slike počeo je jecati. Nisam ga fotografirao, nisam imao srca. Istinski mu želim samo sreću", kaže Edvards koji je od strane kraljevske porodice doživio mnoga lijepa iznenađenja.

- Dugo sarađujemo, princ Čarls (Charles) mi je čak u jednom trenutku nešto i poklonio, a nazvali su i moju unuku za rođendan, kaže Edvards koji misli da se odnosi još neko vrijeme sigurno neće poboljšati.

- Danas, uz društvene mreže i sve češće pojavljivanje članova kraljevske porodice među narodom (sa narodom su i žene, na kraju krajeva), članovi porodice imaju "tanju kožu" no što je to imala Elizabeta II kao mlada ili njezini prethodnici, ili se možda nama tako čini, rekao je za New York Times novinar koji je htio ostati anoniman.

Daily Mail, omiljen medij starije, konzervativne populacije, otvoreno je, prema uzusima iz prošlog vijeka, Markle neprekidno prozivao radi propalog braka, boje kože, vjere i porijekla. Čak niti Kejt Midlton (Kate Middleton), dok je još hodala s Vilijamom, nije bila pošteđena seciranja. Rugali su joj se jer joj je majka bila stjuardesa, što koristi fraze koje su vrlo "srednja klasa" i što nema plemića među precima. Heri se radi toga vrlo temperamentno obračunao s tabloidima rekavši "kako su jasni seksistički i rasistički podtonovi jasni, i kako se to neće tolerirati".

Svoju je osvetu servirao hladno i proračunato, uskrativši tabloidima pristup na najvažniji dan u godini koji bi im zaradio i mnogo novca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.