GLOBUS

Švedska akademija ove godine neće dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost

DW/Avaz.ba

4.5.2018

Švedska akademija, koja organizira dodjelu Nobelove nagrade, objavila je u petak da ove godine neće dodijeliti nagradu u književnosti zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, koji su izazvali previranje među članovima Akademije i izazvali kritike na račun prestižne nagrade. 

 

Akademija je u saopćenju navela da namjerava nastaviti s dodjelama nagrade 2019.

Podsjećamo, Sara Darijus (Danius), sekretar Švedske akademije za dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost, podnijela je sredinom aprila ostavku zbog seksualnog skandala u koji je umiješan suprug jedne od članica ovog tijela.

Akademija je ubrzo potom objavila da je i supruga tog čovjeka odlučila da napusti poziciju u odboru Akademije. 

Tri člana Akademije povukla su se zbog ovog slučaja, ali usljed odredbe prema kojoj su imenovanja u ovo tijelo doživotna, oni ne mogu da podnesu ostavke, nego samo da prestanu da učestvuju u aktivnostima.

Optužbe za seksualni napad i uznemiravanje upućene su na račun Žan-Kloda Arnaulta (Jean-Claude Arnault), supruga članice Akademije Ketrin Frostenson (Katarine).

Državno tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu o incidentima, ali je objavilo da su dijelovi istrage suspendirani zbog nedostatka dokaza i zastarjelosti pojedinih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.