AFERE

Zbog seks-skandala Nobelova nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena

Agencije

Blic.rs

4.5.2018

Švedska akademija koja je zadužena za biranje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, u posljednje vrijeme je pretrpjela velike udarce zbog niza skandala. Toliko da je gotovo ostala bez članova. Vrhunac je najava da se ove godine nagrada neće dodijeliti.

Sve je počelo u novembru prošle godine u jeku svjetske kampanje pokreta #MeToo (I ja također) u kojoj su žrtve seksualnih zločina javno progovorile o svom iskustvu.

Žan Klod Arno (Jean-Claude Arnault), francusko-švedski fotograf i osumnjičen je za seksualno zlostavljanje. Njega je čak 18 žena optužilo da ih je seksualno zlostavljao i uznemiravao.

Neki od tih incidenata su se navodno desili u zgradama koje pripadaju Švedskoj akademiji. Arno (71) je suprug poznate švedske književnice i jedne od tadašnjih članica Akademije Katarine Frostenson.

Primoravao žene na oralni seks

Nekoliko žena opisalo je što se događalo u stanovima koji su u vlasništvu Švedske Akademije. Pritom je otkriveno da su i rođaci članova Akademije također trpjeli "neželjenu intimnost i neprikladan tretman" od strane fotografa. Čak 18 žena opisalo je novinarki jednog švedskog lista kako ih je Arno seksualno zlostavljao niz godina, od 1996. do 2017. godine, a nekoliko ljudi s kulturne scene kazalo je da su se slični incidenti događali od 80-ih godina. 

Jedna od njegovih žrtava, spisateljica Gabrijela Hakanson (Gabriela Håkansson) opisala je kako je upoznala Arnoa na zabavi 2007. godine.

- Nije rekao mnogo riječi prije nego što me zgrabio između nogu. To je bilo poput kopanja. Ništa ga nije motiviralo za taj incident, nije bilo flertovanja ili dodira. Jednostavno sam osjetila ruku među nogama - rekla je.

Druga je ispričala kako ju je natjerao da ga oralno zadovolji.

- Iznenada me je zgrabio za vrat. Gurno mi je svoj spolni organ duboku u grlo. Na kraju sam povratila, a on me je odgurnuo da mu ne bih isprljala pantalone - rekla je ona.

Nijedna od njih nije smjela ranije da se javi policiji, jer je Arno bio veoma utjecajan i mnogi prijatelji su ga branili.

Fotograf je negirao sve optužbe, ali je Akademija izglasala da prekine sve veze sa njim.

Korupcija

Gotovo istovremeno je i Frostenson optužena za korupciju, kada je otkriveno da je krila moguć sukob interesa, prilikom distribuiranja subvencija kulturnom centru njenog supruga.

Međutim, tu nije bio kraj njihovim skandalima.

Otkriveno je i da su unaprijed procurjela imena nekih od ranijih dobitnika nagrade. Za to je Švedska akademija također optužila Frostenson i njenog supruga Arnoa. Književnica koja je bila član Akademije od 1992. godine i dobitnica brojnih nagrada izbačena je iz ove prestižne institucije. Nakon toga je uslijedio niz otkaza u Akademiji, uključujući i ostavku stalne sekretarice Sare Danijus.

Od 18 članova Akademije ostalo je svega 11, od čega je jedna članica neaktivn još od 1989. godine, a prema njenom statutu prilikom glasanja za uvod novih članova je neophodan kvorum od 12.

Zbog toga će morati da se promijene pravila u samom statutu.

Tehnički, članovi Akademije se biraju doživotno i ne mogu da podnesu ostavke, ali mogu odbiti da učestvuju. Zato je švedski kralj najavio da će promijeniti statut Akademije kako bi oni mogli i zvanično da daju ostavke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.