OŠTRE KRITIKE

Evropska komisija zahtijeva da Moskva oslobodi demonstrante

CDM

5.5.2018

Evropska komisija ocijenila je večeras da privođenje demonstranata na skupovima opozicije u Rusiji, gdje su vlasti privele više od 1.000 ljudi, među kojima i glavnog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, predstavlja kršenje osnovnih sloboda, pozivajući vlasti da poštuju međunarodne obaveze i odmah oslobode privedene.

-Zatvaranje više od hiljadu demonstranata i nasilje nad njima, koje su sprovele danas ruske vlasti širom zemlje, ugrožava osnovne slobode izražavanja - rekla je portparol Komisije Maja Kocijančič i dodala da zatvaranje novinara takođe predstavlja prijetnju slobodi medija.

Ona je dodala da iako neki protesti nijesu bili dozvoljeni to ne opravdava “policijsku brutalnost i masovna hapšenja”.

-EU očekuje od ruskih vlasti da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze, uključujući obaveze u Savjetu Evrope i Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) kako bi se poštavala prava i bez odlaganja oslobodili mirni demonstranti i novinari - navela je Maja Kocijančič u sapštenju emitovanom na sajtu EU.

Ruska policija je danas uhapsila Navaljnog i više od 1.000 njegovih pristalica na demonstracijama organizovanim širom zemlje protiv predsjednika Vladmira Putina koji u ponedjeljak zvanično započinje naredni predsjednički mandat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.