OPTUŽBE

Junker izveo puč protiv Evrope

Blic.rs

6.5.2018

Predsjedavajuća Komiteta za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta Ingeborg Gresle (Grassle) optužila je predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) da je izveo "puč" protiv Evrope time što je svog šefa kabineta Martina Zelmajra (Selmayr) postavio za generalnog sekretara Evropske komisije.

Gresle je u autorskom tekstu za francuski list "Liberasjon" navela da time Evropska komisija pokazuje da "ne poštuje svoja pravila", prenosi Politiko.

Prema mišljenju ovog utjecajnog evroposlanika, uspon Martina Zelmajra od Junkerovog šefa kabineta preko funkcije zamjenika generalnog sekretara, a skoro odmah nakon toga i generalnog sekretara Evropske komisije, odnosno njenog vodećeg javnog službenika, nije bila "spontana ideja".

Gresle je članica Hrišćanskodemokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, dijela Evropske narodne partije, kojoj pripadaju i Junker i Zelmajr.

Briselski portal podsjeća da su poslanici Evropskog parlamenta u aprilu usvojili rezoluciju kojom se poziva na to da se u Evropskoj komisiji ponovo razmotre pravila postavljanja komesara i zatražili reformu pravila po kojima se osoblje zapošljava.

- I dok u Junkerovom kabinetu ima oko 30 ljudi, Generalni sekretarijat Evropske komisije pokriva glomaznu radnu snagu od više od 30.000 zaposlenih kojima Zelmajr sada treba da upravlja - navela je Gresle i dodala da Zelmajr "nikada nije vodio nijedno odjeljenje od početka karijere 2004. godine".

Prema podacima dostupnim na internetu, Martinov djed Jozef Zelmajr bio je kao pripadnik Vermahta osuđen za ratne zločine u Jugoslaviji, a u Zapadnoj Njemačkoj je kasnije postao prvi direktor Vojne kontraobavještajne službe (MAD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.