UN pozvao Španiju da ne podiže optužnice protiv katalonskih vođa

Index.hr
06.05.2018 17:23

Španija ne bi smjela podizati optužnice zbog pobune protiv katalonskih vođa, izjavio je u nedjelju Dejvid Kaje (David Kaye), specijalni izvjestilac UN-a za promoviranje i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Podizanje optužnica zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine, što ga je službeni Madrid proglasio neustavnim, sa sobom nosi i potencijalne presude od 30 godina zatvorske kazne, prenosi Index.hr.

- Optužnice zbog ''pobune'' koje bi za posljedicu mogle imati izuzetno duge zatvorske kazne za sobom povlače ozbiljan rizik od ograničavanja potpuno legitimnog govora, čak i ako je bio kontroverzan i neugodan - kazao je Kej i dodao:

"Sloboda govora temelj je svakoga slobodnog i demokratskog društva, a tako će ostati i nakon što se aktuelne političke kontroverze slegnu. Brine me to što optužnice za pobunu zbog nečega što ne uključuje nasilje ni poticanje na nasilje može opstruirati pravo na javni prosvjed i pravo na suprotstavljena stajališta."

NA VRH