GLOBUS

Kako je Putin od agenta KGB-a postao vječiti vladar Rusije

AFP

7.5.2018

Vladimir Putin sa 65 godina, po četvrti put, bit će inauguriran kao predsjednik. Autoritet je potvrdio na putu od agenta KBG-a do svjetskog lidera. 

S izbora kao apsolutni pobjednik izašao je ušutkujući opoziciju, ponovo uspostavljajući izgubljenu moć Moskve na međunarodnom planu i gradeći mačo-imidž, piše AFP.

Njegovim dolaskom na vlast prije 18 godina, Kremlj je ponovo preuzeo kontrolu nad društvom poslije decenije bez zakona, ali relativno slobodne po raspadu SSSR-a.

Mačo-imidž dio je njegove karijere: s crnim pojasom u džudou, fotografijama gdje go do pojasa jaše konja u sibirskoj divljini i bori se s tigrovima... Rođen u radničkoj klasi u današnjem Sankt Peterburgu, očeličio se odrastajući u opasnom kraju.

- Ulice Lenjingrada su me naučile jedno: borba je neizbježna i moraš udariti prvi - rekao je 2015. godine.

Dječački san ispunio je pridruživanjem KGB-u, a politička karijera krenula mu je uzlaznom putanjom u Sankt Peterburgu uz mentora Anatolija Sobčaka.

Boreći se s problemima sa zdravljem i pićem, u avgustu 1999. godine, tadašnji predsjednik Boris Jeljcin je imenovao Putina za premijera. Popularnost mu je naglo skočila kada je nadgledao pokretanje drugog rata protiv pobunjenika u Čečeniji.

Kada je Jeljcin dramatično podnio ostavku u novogodišnjoj noći 1999. godine, Putin je preuzeo mjesto predsjednika.

U skladu s ustavom, kada je Putin završio svoj drugi mandat 2008. godine, predao je vlast štićeniku Dmitriju Medvedevu i preselio se na mjesto premijera. Naravno, malo ko nije znao ko stvarno upravlja državom.

Uprkos masovnim uličnim protestima, 2012. godine vratio se na mjesto predsjednika. Iako su se demonstracije utišale nakon policijske intervencije, niz nereda podstakao je nove mjere za iskorijenjivanje disidenata.

Imao je posla s tri predsjednika SAD, a Moskvu je gurnuo u novo rivalstvo sa Zapadom, izvlačenjem Krima iz Ukrajine i pokretanjem intervencije u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.