POTVRĐENO

Donald Tramp i Kim Jong-un u junu će se sastati u Singapuru

Dnevnik.hr

7.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un vjerovatno će se sastati u junu u Singapuru, navode u ponedjeljak medijski izvještaji, dok traju nagađanja o tome gdje će se održati razgovori bez presedana dvojice čelnika nakon zategnutih odnosa koji su poslije niza sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i oštrih američkih reakcija bili dospjeli na ivicu rata.

Tramp je tokom vikenda izjavio kako su dvije strane dogovorile mjesto i vrijeme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, no nije naveo detalje s tim u vezi.

Ovaj izuzetno važan susret na vrhu trebao bi se dogoditi "sredinom juna", piše u ponedjeljak južnokorejski dnevnik „Chosun Ilbo“, pozivajući se na diplomatske izvore koji citiraju Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John Bolton).

List dalje navodi kako je mogućnost da domaćin ovoga historijskog susreta bude Singapur "sve veća" nakon nedavnog susreta američkog predsjednika s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u Bijeloj kući, no list s tim u vezi ne navodi nikakva detaljnija objašnjenja.

Kako javljaju lokalni mediji, Trampov savjetnik Bolton sastao se krajem prošle sedmice u Vašingtonu sa svojim južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom kako bi raspravili o planovima za održavanje susreta.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, također, je tokom vikenda najavila kako je utvrđeno da Singapur bude mjesto susreta na vrhu dvojice lidera.

Ranije je Tramp najavljivao mogućnost da do susreta dođe u demolitariziranoj zoni između dvije Koreje, koja bi, isticao je, također mogla biti odgovarajuće mjesto susreta.

Spominjale se još Mongolija i Švicarska

Među druge moguće domaćine susreta na vrhu spominjale su se Mongolija i Švicarska.

Pripreme za ovaj značajni sastanak koji bi trebao imati snažan odjek na mir i sigurnost u ovome dijelu svijeta pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dvije Koreje, na kojem su se obavezali nastaviti s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dvije zemlje kojim bi se konačno i formalno stavila tačka na korejski rat 1950.-1953.

Sjeverna Koreja ponudila je da će ovog mjeseca zatvoriti mjesto na kojem je izvodila nuklearne testove, te je pozvala američke stručnjake da s tim u vezi obave nadzor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.