STRAVIČAN ZLOČIN

Danski izumitelj koji je raskomadao novinarku traži smanjenje kazne

Index.hr

7.5.2018

Danski izumitelj Piter Madsen (Peter), koji je prošle sedmice dobio kaznu doživotnog zatvora zbog jezivog ubistva švedske novinarke u svojoj podmornici, podnio je zahtjev za smanjenom kaznom, objavile su danas danske vlasti.

Njegova braniteljica Betina Hald Engmark kasnije je rekla da 47-godišnji Madsen i dalje tvrdi da nije ubio slobodnu novinarku Kim Vol (Wall).

Njegov zahtjev pokazuje da je Madsen "prihvatio što ga je kopenhaški gradski sud proglasio krivim i da sad mora živjeti s tim", otkrila je advokatica za javnu televiziju DR.

- Odlučio je da se više neće boriti, nema snage za to - dodala je.

Doživotna kazna u prosjeku traje 15 godina

Doživotna kazna u Danskoj traje u prosjeku 15 godina, no okrivljeni može zatražiti da bude pušten nakon služenja 12 godina kazne.

Madsen je na suđenju priznao da je u avgustu raskomadao i bacio novinarkino tijelo u more, no odbacio je da ju je ubio, tvrdeći da se nesretnim slučajem ugušila.

Prvo je rekao da je umrla nakon što su je pogodila vrata podmornice, no kasnije je govorio da je umrla od gušenja.

Tužitelji su smatrali da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu.

Gledao fetišističke filmove

Bili su uvjereni i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene jer su istražitelji takve filmove pronašli u njegovom računalu. Tvrdio je da nisu njegovi.

Tridesetogodišnja Vol, koja je pisala članak o Madsenu, posljednji put je viđena 10. avgusta na njegovoj amaterskoj podmornici, pri njezinom izlasku iz kopenhaške luke.

Njezin torzo bez glave i drugi dijelovi tijela kasnije su pronađeni u zaljevu Koge u blizini danske prijestolnice. Madsen ih je ispod površine pokušao zadržati čeličnim cijevima.

Tročlani odbor kopenhaškog suda jednoglasno se odlučio za izricanje kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.