PRESUDA

Potencijalni nasljednik kineskog predsjednika osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita

Index.hr

8.5.2018

Sun Čencai, bivši visoki službenik Komunističke partije Kine, nekada smatran potencijalnim nasljednikom predsjednika, osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita.

Sun (54) je bio šef Komunističke partije u Čungkingu. Na sudu u utorak izjavio je da prihvaća presudu i neće se na nju žaliti, objavili su kineski državni mediji.

- Iskreno priznajem krivnju i žalim zbog svog zločina - izjavio je Sun pred sudom u Tianjinu.

- Ozbiljno ću se promijeniti - rekao je i naklonio se.

Prošlog mjeseca Sun je priznao da je između 2002. i 2017. primio mito u ukupnom iznosu većem od 170 miliona juana (27 miliona dolara), u nekretninama i gotovini, dok je služio na različitim položajima diljem Kine.

Sun je bivši član politbiroa Komunističke partije Kine, glavnog političkog tijela koje donosi odluke, i smatran je potencijalnim nasljednikom predsjednika Ksija Jinpinga. Kada je u maju pokrenuta istraga protiv njega, taj potez je shvaćen kao pokušaj predsjednika da učvrsti svoj položaj.

Od preuzimanja vlasti u 2012. Ksi provodi masovnu kampanju borbe protiv korupcije. Optuženo je više od jednog miliona službenika od početka kampanje. Međutim, analitičari tvrde da je kineski predsjednik iskoristio kampanju za uklanjanje svojih protivnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.