MAĐARSKA

Viktor Orban počinje novi mandat

Index.hr

8.5.2018

Viktor Orban počinje danas novi mandat na čelu Mađarske, zemlje podijeljene više nego ikad između pristaša njegove borbe protiv imigracije i hiljada birača koji, optužujući ga za protudemokratske ispade, protestiraju od parlamentarnih izbora ne pouzdajući se u opoziciju u raspadu.

Parlament će ponovo biti poprište tog antagonizma: tokom jutra 54-godišnjeg čelnika ponovno će izabrati za premijera zastupnici njegove konzervativne stranke Fidesz. Njegovi osporavatelji nadaju se okupiti gomilu na protestima predviđenima kasno popodne pod jakim policijskim nadzorom.

Nakon parlamentarnih izbora 8. aprila koji su Viktoru Orbanu zagarantirali premoćnu pobjedu, hiljade Mađara pristupilo je protestnom pokretu pokrenutom na društvenim mrežama pod nazivom "Mi smo većina" i protestiralo u dva navrata u nekoliko gradova u zemlji.

Budućnost tog građanskog protesta, koji podsjeća na nedavne protuvladine demonstracije u Slovačkoj i Poljskoj, zavisit će većinom o sposobnosti oporbenih stranaka da kanaliziraju tu dinamiku.

Viktor Orban izašao je još jači nakon glasanja koje je predstavio kao "najjači mandat" koji je ikada osvojio. Nekadašnji antikomunistički disident vodio je vladu od 1998. do 2002. godine prije nego što se vratio na vlast 2010. na dva mandata zaredom koji su od njega učinili ikonu populističkih i nacionalističkih desnica u Evropi.

Unutar novog saziva parlamenta koji preuzima dužnost u utorak, oslanja se na "super većinu" od dvije trećine, ili 133 zastupnika na ukupno 199 koji mu pružaju potporu za nadolazeće četiri godine.

Orban je rekao nakon izbora da mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala snažan mandat da ograniči prava migranata i da se radije bori za Evropsku uniju nezavisnih država umjesto za "Sjedinjene Evropske Države".

Fidesz je nagovijestio da bi, čim se parlament ponovo sastane, mogao nastaviti s naporima donošenja zakona kojim bi se znatno ograničio rad udruženja koja promiviraju prava migranata.

Vladin prijedlog zakona "Stop Soros" upućen parlamentu prije izbora predviđa uvođenja poreza od 25 posto na strane donacije nevladinim udruženjima koja, kako tvrdi vlada, podržavaju migraciju u Mađarsku.

Taj prijedlog zakona se odnosi na američkog milijardera porijeklom iz Mađarske Džordža Soroša (George Soros), koji u Evropi zagovara i pomaže promicanje liberalne demokracije i otvorene granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.