GLOBUS

Veber: Turskoj treba reći da ne spada u EU i time smanjiti rezerve prema Balkanu

Fena

9.5.2018

Turskoj bi trebalo jasno reći da ne spada u EU, a u tom bi slučaju bilo i manje rezervi prema budućem članstvu balkanskih država, mišljenje je Manfreda Vebera (Weber), čelnika najveće grupe zastupnika u Evropskom parlamentu, Evropske pučke stranke (EPP), koji je iznio u srijedu u razgovoru za Slovensku novinsku agenciju STA.

- Moramo prikupiti hrabrost i definirati granice Evrope. Za mene je granica na Bosforu, a Turska nije Evropa - kazao je Veber, čelnik grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu, u razgovoru pred svoj dolazak u Sloveniju, gdje će u petak učestvovati na skupovima triju slovenskih političkih stranaka koje spadaju u okrilje evropske konzervativne grupacije te im izraziti podršku pred parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju 3. juna. 

Govoreći o svom mišljenju kao njemačkog demokršćanina iz Bavarske i čelnika EPP-a, Veber je za STA kazao da EPP podržava evropsku perspektivu država zapadnog Balkana, ali da one najprije moraju ispuniti sve kriterije i obaveze kako bi zadobile povjerenje državljana EU za članstvo.

U državama članicama danas je manje naklonosti i više opreza prema procesu budućeg širenja EU, ali bi se te rezerve smanjile ako bi se Turskoj poručilo da nije dio Evrope, ocijenio je veber, dodavši da bi postavljanje jasne granice do kuda će se EU širiti povećalo spremnost da se u EU prime balkanske države, jer bi se znalo da proces proširenja nije beskonačan.

I budući vodeći EPP-ov kandidat za mjesto predsjednika buduće Evropske komisije trebao bi, prema riječima Vebera, imati jasan program, te među ostalim reći da proces proširenja Unije na Tursku treba zaustaviti.

Uz to, prema Veberovoj ocjeni, jedna od ključnih poruka koje EPP mora reći biračima, pred izbore za novi Evropski parlament iduće godine, je da je potrebno insistirati na sigurnosti Evrope i očuvanju njenog "pretežno kršćanskog" identiteta, prenosi Hina.

Program EPP-a pred izbore za Evropski parlament je dobar, a ključna je poruka da je ekonomska kriza u Evropi prevladana. Ekonomski rast u Uniji iznosi 2,5 posto, otvoreno je osam miliona radnih mjesta, a prvi put nakon 1999. godine je javno-finansijski deficit u svim članicama eurozone manji od tri posto, iznio je Veber za Slovensku novinsku agenciju STA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.