MOĆNI AUTOMOBIL

Putin sa stilom došao na inauguraciju vozeći se u "zvijeri" od 800 konja

Express.hr

10.5.2018

Predsjednik Putin, koji je u ponedjeljak započeo četvrti mandat, vozio se predviđenom udaljenosti od 200-tinjak metara od zgrade Senata Kremlja u Andreevski dvorane u novoj luksuznoj limuzini, ali to nije bio Mercedes S600 Pullman, kao uvijek do sada.

Riječ je o limuzini proizvedenoj u Rusiji, a automobil je izgledao impozantno. Tokom svečanosti, crnu limuzinu pratilo je devet motociklista. Nos automobila ukrašen je velikom četvrtastom kromiranom rešetkom, ima pravokutna svjetla, kromirane okvire prozore, te snažna plava LED svjetla sa svake strane registarskih pločica.

Najavljena premijera nove limuzine povodom predsjedničke inauguracije došla je u pitanje krajem prošlog mjeseca, nakon što je ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio da nije sigurno hoće li automobil biti gotov do najveće svečanosti. Manturov je obećao da će sve učiniti da vozilo bude spremno, iako ga je prethodno morala provjeriti Državna sigurnosna služba zadužena za provjeru automobila u kojima se voze najviši dužnosnici, pa je i zaprimanje novih vozila na provjeru organizirano u skladu s ranije dogovorenim rokovima.

Ipak, projekt "Kortež" koji se službeno zove "Jedinstvena modularna platforma", predviđa proizvodnju cijele obitelji luksuznih vozila uključujući limuzinu, sedan i minivan, a svi će se temeljiti na jednoj platformi. Očekuje se da će vozila, koja je razvio Državni istraživački centar NAMI u suradnji s automobilskim holding društvom Sollers, biti prodavana pod markom Aurus (od riječi 'aurum' i Rusija).



Ovo je prvi put nakon 33 godine da se neki ruski predsjednik vozi u automobilu proizvedenom u Rusiji. Posljednji put to je bilo 1985. godine, kad se tadašnji predsjednik bivšeg SSSR-a, Mihail Gorbačov vozio u ruskoj limuzini ZIL-41052,moderniziranom verzijom ZIL-4104 koji je dizajniran kasnih 1970-ih. Gorbačov je kasnije odbacio Zil-4102, koji je izgledom podsjećao na Cadillac i koji su mu predstavili krajem 80-ih, jer se auto nije navodno svidio njegovoj supruzi Raisi.

Ruski predsjednik Boris Jeljcin nastavio je koristiti Zil-41052 do 1995. godine, kada je prešao na Mercedesovu 'oklopnjaču' S-klase navodno bez dodataka i posebne opreme. Predsjednici Putin i Medvedev nastavili su tradiciju korištenja njemačkih luksuznih vozila.

Razvoj Korteža započeo je 2012. godine, a od kraja 2017. godine u projekt je uloženo 197 miliona dolara. Pored isporuka za visoke državne dužnosnike, očekuje se da će još 250-300 vozila biti dostupno za prodaju na tržištu s početkom 2019. godine, a cijena će im biti između 95.500 i 111.500 dolara po komadu. U ruskom automobilskom svijetu Kortež je zamišljen kao pokretač dugoročne industrije luksuznih vozila u toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.