REAKCIJE

Obama: Trampova odluka je pogrešna, srozava naš kredibilitet

Avaz.ba

9.5.2018

Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) rekao je da je odluka Donalda Trampa (Trump) o povlačenju SAD iz historijskog iranskog nuklearnog sporazima, uspostavljenog u vrijeme Obamine administracije "veoma pogrešna". 

Obama se nakon Trampove odluke oglasio na svom Facebooku.

- Ima nekoliko pitanja koja su važnija za sigurnost SAD od potencijalnog širenja nuklearnog oružja ili potencijala za još veći i razorniji rat na Bliskom istoku. Zato su se SAD i pridružile JCPOA-u (Zajedničkom opsežnom planu djelovanja) - napisao je Obama.

Obama: ‘Stvarnost je jasna, sporazum djeluje’

Tramp je dugo kritizirao ovaj dogovor, a ranije danas je rekao da on nije postigao dovoljno u osiguravanju saglasnosti Teherana te da će se SAD zato povući iz njega. 

- Iran je režim terora, a nepoduzimanje koraka još je opasnije nego njihovi pokušaji nuklearnog oružja - rekao je Tramp. 

Stvarnost je jasna. JCPOA djeluje, i to je pogled naših evropskih saveznika, nezavisnih stručnjaka i aktualnog američkog ministra odbrane. Sporazum je u interesu Amerike, jer je značajno smanjio iranski nuklearni program - napisao je Obama. 

Iako se Trampova administracija složila da je iranski nuklearni program velika prijetnja, predsjednik je u oktobru prošle godine najavio da ga neće ponovo potvrditi. Usprkos dokazima Ujedinjenih naroda o tome da Teheran učestvuje u odredbama sporazuma, Tramp je rekao da su dijelovi sporazuma prekršeni. Napuštanje sporazuma otvorit će vrata jačim privrednim sankcijama za Iran, čije ublažavanje predstavlja poticaj Iranu da se pridržava dogovora. 

Ono što brine mnoge, a današnja je Trampova najava dokazala da zaista i jeste tako, je to da je Trampov novi savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) bio glasan zagovornik napuštanja sporazuma, baš kao i novi državni sekretar Majk Pompeo (Mike), koji je taj sporazum nazvao "katastrofalnim". 

Obama je istaknuo da je taj sporazum model za ono kako bi diplomatija trebala izgledati. Iako je bivši predsjednik bio za debatu o iranskom nuklearnom sporazumu, rekao je da sve treba biti potkovano činjenicama. 

- Iran je uništio jezgru reaktora koji je mogao proizvoditi oružje s plutonijem, uklonio je dvije trećine svojih postrojenja i stavio ih pod međunarodno promatranje te eliminirao 97 posto svojih materijala obogaćenih uranom, nužnih za bombu - napisao je Obama i dodao da je napuštanje sporazuma okretanje leđa najbližim saveznicima SAD. 

Dodao je i da će uvijek biti promjena u administracija različitih predsjednika u demokratiji, no ‘ovakvo dosljedno gaženje međunarodnih sporazuma od Trampa dovodi do srozavanja američkog kredibiliteta i stavlja nas nasuprot najvećih svjetskih sila, napisao je Obama, vjerovatno pritom misleći i na Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.