PRIPREME ZA VELIKI SUSRET

Pompeo: Dogovorili smo datum i mjesto sastanka Tramp - Kim, uskoro detalji

Arhiv

Agencije

9.5.2018

Vrijeme i mjesto sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una je dogovoreno, izjavio je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike), navodeći da će se detalji znati za nekoliko dana.

Pompeo je rekao da je imao "dobar, poduži" razgovor s Kimom i da dvije strane trebaju u narednim danima uskladiti uvjete za održavanje uspješnog sastanka.

On je to izjavio novinarima tokom pauze koju je napravio u Japanu na povratku za SAD.

Američki državni sekretar je prokomentirao i oslobađanje trojice državljana SAD iz Sjeverne Koreje, nazivajući ga "gestom dobre volje''.

Pompeo je u Sjevernoj Koreji proveo 13 sati, a 90 minuta se zadržao u razgovoru s Kimom. To je njihov drugi susret za nešto više od mjesec.

Agencije su ranije javile da je Pompeo otišao u Sjevernu Koreju da bi finalizirao detalje historijskog samita planiranog između američkog i sjevernokorejskog predsjednika, Donalda Trampa i Kim Jong-una.

Pompeo, koji je prvobitno boravio početkom aprila u Sjevernoj Koreji kao šef CIA-e, je tek drugi američki državni sekretar koji je u posjeti toj izoliranoj naciji s kojom je tehnički još u ratu.

Prije njega, u toj zemlji boravila je Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) 2000. godine, kao dio neuspješnijih nastojanja da se organizira sastanak između tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) i Kimovog oca, Kim Jong-ila.

Samit se treba održati krajem maja ili početkom juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.