OŠTRE PORUKE

Iranski vrhovni vođa: Tramp će se pretvoriti u prah, a njegovo tijelo će postati hrana za zmije i mrave

Index.hr

9.5.2018

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei izjavio je u srijedu da su komentari američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom "blesavi i površni".   

Dodao je da ne vjeruje ni evropskim državama koje kažu da će ostati u sporazumu te je doveo u pitanje njegovu budućnost.   

Hamenei je na svojoj službenoj internet-stranici ponovo izrazio nezadovoljstvo tim sporazumom.   

- Od prvoga dana sam puno puta govorio: "Ne vjerujte Americi." Ne vjerujem tim trima zemljama, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj - napisao je on.  

Te tri zemlje potpisnice su sporazuma s Iranom i pokušavaju ga spasiti nakon što se Tramp iz njega povukao. Ali, Hamenei je sumnjičav u pogledu njihovih nastojanja.   

- Ako ne možete dobiti definitivnu garanciju, tada nuklearni sporazum ne može i dalje vrijediti. Tramp će se pretvoriti u prah, a njegovo će tijelo postati hrana za zmije i mrave - napisao je.  

Hamenei je kritizirao Trampa, kazavši:

- Čuli ste sinoć da je predsjednik Amerike izrekao neke blesave i površne komentare. U svojim komentarima imao je možda više od deset laži. Zaprijetio je režimu i narodu, kazavši da će učiniti to i to. Gospodine Tramp, kažem Vam u ime iranskog naroda: Učinili ste pogrešku. Taj čovjek pretvorit će se u prah, a njegovo tijelo postat će hrana za zmije i mrave. A Islamska Republika će i dalje postojati - dodao je.  

Hamenei je nevoljko podržao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu i često javno kritizira SAD zbog toga što ne poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz tog sporazuma.   

- Prihvatili smo nuklearni sporazum, ali neprijateljstvo protiv Islamske Republike nije prestalo - naglasio je.   

Iran mora sačuvati svoj nuklearni program jer će mu trebati 20.000 MW struje u sljedećih nekoliko godina, objasnio je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.