OBJAVLJENI PROFILI

Poznato ko su Amerikanci koje je Sjeverna Koreja danas oslobodila

Screenshot

Blic.rs

9.5.2018

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) napustio je Sjevernu Koreju sa trojicom američkih državljana, koji su oslobođeni iz pritvora u toj zemlji uoči predstojećeg susreta lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, a AP je objavio profile trojice Amerikanaca navodeći da su uhapšeni zbog navodnih "subverzivnih aktivnosti, špijunaže i drugih neprijateljskih akcija".

U pritvoru je najviše vremena proveo Kim Dong Čul, američki državljanin, rođen u Južnoj Koreji, koji je uhapšen 2. oktobra 2015. godine. Prije hapšenja, Kim (64) je vodio kompaniju u Specijalnoj ekonomskoj zoni Rason na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, navode sjevernokorejski državni mediji. On je osuđen na 10 godina zatvora i prinudni rad u aprilu 2016. godine zbog navodne subverzije društvenog sistema Sjeverne Koreje i špijunaže. Prije nego što mu je izrečena kazna, bivši građanin Virdžinije javno se izvinio za klevetu protiv sjevernokorejskog rukovostva, prikupljanje i prosljeđivanje povjerljivih informacija Južnoj Koreji i pridruživanje prljavoj kampanji protiv stanja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

U aprilu 2017. godine na aerodromu u Pjongjangu uhapšen je i Toni Kim, koji je poznat i po svom korejskom imenu Kim Sang-duk, zbog, kako je navela sjevernokorejska novinska agencija KCNA, počinjenih "krivičnih neprijateljskih djela u cilju prevrata" u Sjevernoj Koreji. KCNA, međutim, nije navela kakva je tačno krivična djela Kim navodno počinio. Predavao je knjigovodstvo na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu, jedinom univerzitetu u Severnoj Koreji koji se finansira iz privatnih sredstava. Univerzitet je negirao da njegovo zadržavanje u pritvoru ima ikakve veze s njegovim radom u toj ustanovi. Kim je prethodno predavao korejski jezik na jednom univerzitetu u kineskom gradu Janđi. 

Posljednji je uhapšen Kim Hak Song, tačnije 6. maja 2017, koji je radio na razvoju poljoprivrede na eksperimentanoj farmi, kojom je rukovodio Univerzitet nauke i tehonologije u Pjongjangu. Prema navodima KCNA, on je uhapšen zbog angažiranja u neprijateljskim akcijama protiv Sjeverne Koreje, ali nije precizirano o kakvim akcijama je riječ. KCNA, također, ne navodi da li je njegov slučaj povezan s slučajem Tonija Kima. Univerzitet je, osim toga, naveo da zadržavanje u pritvoru Kim Hak Songa nije povezano s njegovim radom u toj ustanovi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.