GLOBUS

Makron: Ovo je historijski trenutak za Evropu

AFP

Index.hr

9.5.2018

Evropa je danas garant narušenog svjetskog multilateralnog poretka, izjavio je u srijedu francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), dan nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom. 

- Ovo je historijski trenutak za Evropu koja sada mora biti garant tom multilateralnom poretku koji smo stvorili nakon Drugog svjetskog rata i koji se ponekad uzdrma - kazao je francuski predsjednik u razgovoru za njemačku javnu televiziju.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o izlasku iz sporazuma potpisanog 2015. između Irana i velikih sila, nakon teških gotovo dvogodišnjih pregovora, kako bi se zauzdale nuklearne ambicije Teherana, slijedila je nakon više sličnih poteza Trampove administracije, poput izlaska SAD prošle godine iz Pariškog sporazuma o klimi, ili prijetnji uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija iz partnerskih država.   

To je, kako podsjeća AFP, u skladu s najavama predsjednika Trampa o raskidanju s multilateralizmom.

Na pitanje potkopavaju li te napetosti transatlantske odnose između Evropske unije i SAD, Makron odgovara da "postoje elementi napetosti, ali da ima i dodirnih elemenata i vrlo čvrstih poveznica". 

Što se Irana tiče, dodao je Makron, postoji neslaganje, ali smatra da se može zajedno poraditi na širem okviru koji će pokrivati nuklearnu aktivnost u periodu i nakon 2025., koji će usto obuhvatiti balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu i Iraku.

Na trgovinskom planu Makron je kazao da se Evropu, koja je velika međunarodna trgovinska sila, mora poštovati te da je SAD saveznik i partner.  

- Imamo pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i moramo ih obostrano poštivati - kazao je šef francuske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.