Kancelarka je danas telefonskim putem razgovarala sa predsjednikom Irana

Merkel Rohaniju: Ostajemo pri sporazumu sve dok ga poštujete

Agencije
10.05.2018 21:23

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je predsjedniku Irana Hasanu Rohaniju (Hassan Rouhani ) rekla da ona podržava ostanak pri nuklearnom sporazumu te zemlje sa šest velikih sila, sve dok Teheran sa svoje strane ispunjava obaveze propisane tim sporazumom. 

Kako je saopćeno iz kancelarije njemačke kancelarke, ona je u telefonskom razgovoru sa Rohanijem, pozvala na pregovore u širem formatu o programu balističkih raketa Irana i njegovim regionalnim aktivnostima, uključujući i one u Siriji i Jemenu.

Kako britanska agencija navodi, ona je također osudila raketni napad koji su Iranske snage u Siriji izvele na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni i pozvala Iran da doprinese deeskalaciji u regionu.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), također je izjavio da je razgovarao sa Rohanijem i da mu je poručio da odluku SAD o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. smatra pogrešnom.

Agencije navode i da je Erdoan u telefonskom razgovoru sa Rohanijem kazao da Turska želi da se sporazum održi i nakon što je američki predsjednik Donald Tramp u utorak objavio da će povući SAD iz tog sporazuma.

Oglasi

NA VRH