GLOBUS

UN: Američki embargo koštao je Kubu 130 milijardi dolara

Index.hr

11.5.2018

Američki finansijski i trgovinski embargo stajao je u proteklih gotovo šest desetljeća kubansku ekonomiju 130 milijardi dolara, objavila je agencija Ujedinjenih naroda, čija se procjena podudara s onom vlade u Havani. 

Mnogi saveznici slažu se s američkim kritikama jednopartijskog sistema i represije političkih neistomišljenika na Kubi, ali je međunarodna podrška embargu uvedenom nakon sloma Sovjetskog saveza gotovo u potpunosti okopnjela, prenosi Index.hr.

Od 1992. Ujedinjeni narodi iz godine u godinu premoćnom većinom glasova usvajaju rezolucije kojima traže ukidanje embarga. U izvještaju objavljenom uoči prošlogodišnjeg glasanja Kuba je ukupnu štetu prouzrokovanu embargom procijenila na 130 milijardi dolara.

- Ova zemlja koja nam danas želi dobrodošlicu... Pokušava sama pronaći načine da izađe nakraj sa strašnim troškovima nanesenim narodu tokom nepravedne blokade - kazala je u utorak na bijenalnom skupu u Havani čelnica regionalne UN-ove agencije za Latinsku Ameriku ECLAC Alicia Barcela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.