GLOBUS

Posjetom Kubi, Abaz okončao turneju po Latinskoj Americi

Index.hr

12.5.2018

Novi kubanski lider Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) primio je jučer u Havani palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza (Mahmoud Abbas) i dao mu podršku za osnivanje palestinske države. 

"Migel Dijaz-Kanel ponovio je trajnu podršku Kube neotuđivom pravu Palestinaca da formiraju svoju vlastitu državu, s granicama prije 1967. i Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom - objavili su službeni kubanski mediji.

Kuba je, također, odbacila "unilateralnu odluku američke vlade da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela i premjesti tamo svoju ambasadu", dodaju mediji.

Abaz je zahvalio Kubi za podršku njegovom narodu, objavila je kubanska novinska agencija. Palestinski lider u subotu završava svoju turneju po Latinskoj Americi, tokom koje je posjetio i Venecuelu i Čile, dvije zemlje koje su, također, dale podršku osnivanju palestinske države.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je u decembru odluku da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela. Premještanje Američke ambasade predviđeno je za 14. maj kako bi se vremenski poklopilo sa 70. godišnjicom stvaranje države Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.