Palestinski lider dobio podršku u borbi za stvaranje palestinske države

Posjetom Kubi, Abaz okončao turneju po Latinskoj Americi

Index.hr
12.05.2018 10:30

Novi kubanski lider Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) primio je jučer u Havani palestinskog predsjednika Mahmuda Abaza (Mahmoud Abbas) i dao mu podršku za osnivanje palestinske države. 

"Migel Dijaz-Kanel ponovio je trajnu podršku Kube neotuđivom pravu Palestinaca da formiraju svoju vlastitu državu, s granicama prije 1967. i Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom - objavili su službeni kubanski mediji.

Kuba je, također, odbacila "unilateralnu odluku američke vlade da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela i premjesti tamo svoju ambasadu", dodaju mediji.

Abaz je zahvalio Kubi za podršku njegovom narodu, objavila je kubanska novinska agencija. Palestinski lider u subotu završava svoju turneju po Latinskoj Americi, tokom koje je posjetio i Venecuelu i Čile, dvije zemlje koje su, također, dale podršku osnivanju palestinske države.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je u decembru odluku da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela. Premještanje Američke ambasade predviđeno je za 14. maj kako bi se vremenski poklopilo sa 70. godišnjicom stvaranje države Izrael.
NA VRH