GLOBUS

U bombaškom napadu u Iraku ubijena četiri pripadnika osiguranja biračkih mjesta

AFP

Fena

12.5.2018

Četiri pripadnika paramilitarne skupine Hašd Šaabi ubijena su u subotu u bombaškom napadu dok su osiguravali biračka mjesta u centralnoj iračkoj pokrajini Salahudin, rekao je izvor iz policije te pokrajine, pukovnik Muhamed el-Džaburi (Mohammed al-Jabouri).

Tri osobe su ranjene u tom napadu, dodao je.

U ovom incidentu, koji se dogodio jutros, bomba je eksplodirala uz cestu u blizini patrole Hašd Šaabija koja je osiguravala puteve koji vode ka biračkim mjestima u mjestu Mešag, oko 50 kilometara sjeverno od prijestonice te pokrajine, Tikrita, izjavio je El-Džaburi.

U petak je drugi izvor iz ove pokrajine kazao da je šest bombaša samoubica koji su nosili prsluke s eksplozivom ubijeno kada su pripadnici iračke vojne policije i paramilitarne skupine Hašd Šaabi zajedničkim snagama napali njihovo sklonište u Rufaiatu, oko 80 kilometara jugozapadno od Tikrita.

Ova operacija pokrenuta je nakon izvještaja obavještajnih službi o grupi militanata tzv. Islamske države, koja se pripremala za napade na biračka mjesta u nekoliko područja u toj pokrajini tokom izbora u subotu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.