ITALIJA

Berluskoni se ponovo može kandidirati na izborima

Arhiv

Vijesti.me

12.5.2018

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi), osuđen u avgustu 2013. na zabranu kandidiranja na izborima zbog finansijske prevare, ponovo bi se mogao pojaviti na izborima poslije odluke suda u Milanu o njegovoj "rehabilitaciji", prenio je danas list "Korijere de la sera".

Odluka o "rehabilitaciji" Berluskonija "ukida sve efekte" presude iz 2013. godine, piše taj list, a vijest su prenijeli i drugi italijanski mediji.

Nije bilo moguće dobiti komentar iz suda.

Berluskoni (81) bi, inače, morao čekati 2019. za novo kandidiranje, a odluka je donesena jučer, mjesec prije predviđenog roka.

Sud je odluku donio u vrijeme kada traju pregovori o novoj vladi između dvije antisistemske partije, Lige i Pokreta pet zvjezdica (M5S).

Dva dana prije odluke o "rehabilitaciji", Berluskoni je dao zeleno svjetlo svojoj partiji da podrži sporazum svog koalicionog partnera Lige i pokreta Pet zvjezdica (M5S), čiji je preduvjet za sporazum bio odlazak Berluskonija.

Koalicija Lige i Berluskonijeve partije Forca Italija dobila je izbore sa 37 posto glasova, dok je M5S imao 32 posto. Ni jedna ni druga politička opcija nemaju same većinu u parlamentu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.