GLOBUS

Iranski vrhovni vođa pozvao muslimane da ulažu u nauku kako bi se oduprli Americi

Agencije

12.5.2018

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je sve muslimane da budu jedinstveni i ulažu u nauku, rekavši da će to onemogućiti dominaciju "neprijatelja" poput SAD-a nad islamskim zemljama.

Šijitski Iran bori se sa sunitskom Saudijskom Arabijom za uticaj na Bliskom istoku. Dvije regionalne sile podupiru sukobljene strane u ratovima u Jemenu i Siriji, kao i suparničke političke skupine u Iraku i Libanonu.

- Danas, svaki pokret koji vodi uzajamnom razumijevanju islamskih skupina i sekti je dobra stvar, a ovo okupljanje je primjer pokreta za ujedinjenje islamske nacije, rekao je Hamenei na svojim internetskim stranicama.

- Naučni pokret mora ubrzati stvari i islamska nacija mora ponovno doseći naučne i civilizacijske visine kako neprijatelji islama i Amerikanci ne bi mogli dominirati islamskim zemljama, poručio je ajatolah sudionicima skupa o doprinosu šijita nauci.

Iran često poziva muslimane na jedinstvo i pomoć u sukobu sa zakletim neprijateljem SAD-om

Vašington se u utorak povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i zaprijetio sankcijama protiv inozemnih tvrtki koje posluju s Iranom.

Teheran odbacuje optužbe da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program služi miroljubivim ciljevima, kao što su proizvodnja električne energije, poljoprivreda i medicina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.