SAMOUBILAČKI NAPADI

Porodica džihadista izvršila pokolj u Indoneziji

Agencija

13.5.2018

ISIL je u nedjelju preuzeo odgovornost za napade na nekoliko crkava u Indoneziji, u kojima je ubijeno najmanje 13 osoba i više desetaka je ranjeno.

U tri samoubilačka napada ubijeni su i ranjeni čuvari crkava i kršćani u gradu Surabaja, javlja propagandno tijelo ultraradikalne islamističke skupine, agencija Amaq.

Portparol policije pokrajine Istočna Java, gdje se nalazi Surabaja, rekao je da je ubijeno 11 osoba i 41 ranjena u koordiniranim napadima na tri crkve oko 7.30 po lokalnom vremenu.

Napade izvršila šesteročlana porodica

Iza samoubilačkih napada na kršćane, koji su u nedjelju pohodili mise u tri crkve u drugom najvećem indonezijskom gradu Surabaji, stoji šesteročlana porodica, a u njima je ubijeno najmanje 13 ljudi, a 40 je ranjeno.

Indoneziju, većinski muslimansku zemlju, pogodio je novi val islamskog ekstremizma. Policija je objavila da je porodica koja je izvela današnje napade jedna od 500 poznatih simpatizera "Islamske države", koji su se vratili s ratišta u Siriji.

Napad na prvu crkvu je izveo suprug, koji se automobilom krcatim eksplozivom zabio u dvorišna vrata ispred crkve. U drugom napadu su sudjelovale supruga i njene dvije kćerke, dok se u treću crkvu na motoru s eksplozivom zabilo ostalo dvoje djece.

Dvije kćerke su bile stare 9 i 12 godina, a dvoje ostale djece, za koje se vjeruje da su bili sinovi, bili su stari 16 i 18 godina.

Policija prst odgovornosti upire u islamističku skupinu Jemaah Ansharut Daulah (JAD), sljedbenicu ISIL-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.