GLOBUS

Netanjahu pohvalio odluku o premještanju ambasade

AFP

Avaz.ba

13.5.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je danas “smjelu odluku” američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da premjesti ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, prilikom dočeka delegacije te zemlje koja je došla na otvaranje ambasade.

Netanjahu je u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela priredio ceremoniju za američku delegaciju koju predvode Trampova kćerka Ivanka i njen muž Džared Kušner (Jared Kushner), oboje savjetnici u Bijeloj kući, a ceremonija otvaranja nove ambasade biće održana sjutra, navodi AP.

Palestinci koji Jerusalim smatraju glavnim gradom svoje buduće države, prekinuli su odnose s Bijelom kućom, ljudi zbog tog poteza SAD.

Današnjoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici desetina evropskih zemalja, dok je Netanjahu istakao da je premještanje ambasade “pravi potez”.

Naveo je da je Jerusalim hiljadama godina prijestonica Jevreja i da će u svakom eventualnom mirovnom sporazumu biti naveden kao glavni grad Izraela.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost Džon (John) Bolton rekao je danas da će premještanje ambasade “olakšati” postizanje mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca i da taj potez SAD predstavlja “priznanje realnosti”.

“Ako niste spremni da priznate da je Jerusalim glavni grad Izraela i da tamo treba da bude ambasada SAD, onda ste na potpuno drugoj talasnoj dužini”, rekao je Bolton za televiziju ABC.

Dodao je da “priznanje stvarnosti uvijek povećava šanse za mir”.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.