GLOBUS

SAD blokirale zahtjev UN-a za nezavisnu istragu o masakru u Gazi

Index.hr

15.5.2018

Sjedinjene Američke Države blokirale su donošenje službenog izvještaja UN-ovog Vijeća sigurnosti, u kojem se traži nezavisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, saznaje se od diplomatskih izvora.

U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, "Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno protestiranje". 

Vijeće "traži nezavisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni", navodi se u tekstu.

- Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalema nemaju nikakvog pravnog učinka, ništavni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti", navodi se dalje u nacrtu teksta.

Desetine hiljada Palestinaca protestirale su u ponedjeljak u Pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja Američke ambasade u Izraelu, koje se tog dana održavalo u Jerusalemu. 

Izraelska vojska je ubila više od 50 palestinskih demonstranata pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.