ODLUKE

Orbanov pritisak: Soros zatvara kancelariju u Budimpešti

Blic.rs

15.5.2018

Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Sorosa (George) zatvorit će kancelariju u Budimpešti i otvorit će je u Berlinu, saopćila je danas ta kancelarija.

- Odluka o preseljenju van Budimpešte donesena je jer se mađarska vlada sprema da uspostavi dodatne restrikcije nevladinim organizacijama kroz paket zakona označen kao 'Stop Sorosu' - navedeno je u saopćenju.

Očekuje se da taj zakon bude među prvima koje će parlament odobriti nakon formiranja nove vlade. Mađarski premijer Viktor Orban se već duže vrijeme borio za to da iz zemlje protjera Soroseve organizacije.

Orban je optužio Sorosa za zlonamjernu politiku i najavio akciju protiv nevladinih organizacija usvajanjem prijedloga zakona koji je dobio ime "Stop Sorosu".

- Vlada Mađarske je oklevetala i pogrešno predstavila naš rad i izvršila represiju nad građanskim društvom radi političke koristi, primjenjujući taktiku bez presedana u historiji EU - rekao je u saopćenju Patrik Gašpar, predsjednik Fondacije za otvoreno društvo. 

Iz Orbanovog kabineta jučer je rečeno da će prijedlog zakona o nevladinim organizacijama biti pooštren poslije izborne pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca.

Fondacija za otvoreno društvo će nastaviti da podržava rad građanskih grupa u Mađarskoj u vezi s pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, medijskih sloboda, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

U saopćenju se dodaje da će organizacija "koristiti sva pravna sredstva za odbranu fundamentalnih prava koja su ugrožena" pomenutim prijedlogom zakona. 

Tim rješenjem predviđeno je da ministar unutrašnjih poslova dobije ovlaštenje da zabrani bilo koju nevladinu organizaciju aktivnu u sferi imigracije, za koju procjeni da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik".

Također bi bio uveden porez od 25 posto na donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju migracije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.