GLOBUS

Njemački nogometni savez oštro kritizirao Ozila i Gundoana zbog fotografija s Erdoanom

AFP

Avaz.ba

15.5.2018

Njemački nogometni savez (DFB) oštro je kritizirao reprezentativce Njemačke Mesuta Ozila i Ilkaja Gundoana (Ilkay Gundogan) nakon što su se fotografirali s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Nogometaši, koji su rođeni u Njemačkoj, ali su porijeklom iz Turske, poklonili su Erdoanu svoje potpisane dresove na događaju održanom u Londonu.

"Za mog predsjednika, s velikim poštovanjem", napisao je Gundoan.



Međutim, postupci dvojice njemačkih reprezentativaca nisu se svidjeli čelnicima DFB-a te su uslijedile kritike.

- Nogomet i DFB brane vrijednosti koje Erdoan ne poštuje dovoljno. Zbog toga nije dobro da naši nogometaši sebi dopuste da budu izmanipulirani za njegovu izbornu kampanju. Ovakvim ponašanjem naši igrači nisu pomogli DFB-u, koji radi na integraciji - izjavio je predsjednik DFB-a Rajnhard Grindel (Reinhard).

- Oni, nažalost, nisu svjesni simbolične vrijednosti ove fotografije, ali to svejedno nije ispravno. Razgovarat ćemo s njima o ovome - rekao je direktor DFB-a Oliver Bierhof (Bierhoff).

Mnogi njemački političari su, također, kritizirali Ozila i Gundoana dovodeći u pitanje njihovu vjernost njemačkim demokratskim vrijednostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.