GLOBUS

SAD i Afganistan bombardirali položaje talibana

Blic.rs

16.5.2018

Ratno zrakoplovstvo SAD i Afganistana bombardiralo je položaje talibana u afganistanskom gradu Farah na zapadu zemlje, nakon što su pobunjenici pokušali preuzeti kontrolu nad tim gradom, javili su lokalni mediji.

Specijalne snage iz Kandahara i Herata upućene su ka Farahu kako bi učestvovale u okršajima, koji su, prema navodima mještana, počeli oko ponoći. Napad je bio posljednji pokušaj talibana da u posljednje tri godine zauzmu urbane centre u Afganistanu, a afganistanske snage se bore da odbiju napade talibana još otkad su se snage NATO-a povukle iz zemlje krajem 2014. godine. 

Iz Misije NATO-a i afganistanske vojske saopćeno je da afganistanska vlada i dalje kontrolira grad Farah, a talibani su tokom dana na društvenim medijima objavili snimke za koje tvrde da prikazuju pobunjenike u gradu.

Pokrajina Farah, koja graniči s Iranom, područje je u kojem se vode intenzivni okršaji u posljednjih nekoliko godina, a već duže vrijeme vlada strah da je grad "ranjiv", piše AFP. 

- Situacija je veoma loša. U toku su žestoki okršaji, i talibani su u gradu, ali glavni štab policije i prostorije afganistanske obavještajne službe NDS nisu pali u njihove ruke - izjavio je plemenski starješina u Farahu Satae Husaini.

Portparol afganistanskog ministarstva odbrane Mohamad Radmaniš je potvrdio da su američke snage izvršile zračne napade, ali da je većinu njih izvršilo afganistansko ratno zrakoplovstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.