ISPITIVANJE IZVJEŠTAJA

Sjeverna Koreja prijeti da će otkazati susret s Trampom

Agencije

16.5.2018

SAD su upoznate s izvještajima južnokorejskih medija da je Sjeverna Koreja otkazala planirane razgovore na visokom nivou s južnim susjedom, saopćila je Bijela kuća.

- SAD će ispitati nezavisno od toga šta je Sjeverna Koreja saopćila i nastavit će blisko koordinirati s našim saveznicima - izjavila je  Sara Sanders (Sarah Huckabee Sanders), portparol Bijele kuće.

Sjeverna Koreja je u utorak saopćila da je morala otkazati razgovore s Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vježbe Južne Koreje i SAD, a zaprijetili su da će zbog tih vježbi otkazati samit sa SAD.

Stejt department je saopćio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi otkazati planirani samit SAD i Sjeverne Koreje na kome bi se trebali sastati lideri dvije zemalje, Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un.

Pentagon je saopćio da je vojna vežba s Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vježbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa sjevernim susjedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vježbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da djeluju zajedno.

Vježba je počela u ponedjeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vježba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promijenio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.