GLOBUS

Novi saziv Bundestaga koštat će Nijemce 60 miliona eura više

Index.ba

16.5.2018

Novi saziv njemačkog parlamenta - Bundestaga, s rekordnim brojem zastupnika, koštat će porezne obaveznike 60 miliona eura godišnje više nego do sada, javlja dnevnik Bild.

Prema nacrtu budžeta za tekuću godinu, troškovi Bundestaga će se povećati za 9,8 posto i u ovoj godini će iznositi 955,64 miliona eura. Najveći dio budžeta odnosi se na saradnike koje zapošljavaju zastupnici i koji će samo ove godine koštati 240 miliona eura.

Povećanje broja zastupnika

U usporedbi s posljednjim sazivom njemačkog parlamenta, broj zastupnika se povećao sa 631 na 709 zastupnika. Predsjednik Bundestaga Volfgang Šoibl (Wolfgang Schaeuble) upozorava na nužnost promjene zakona kojim bi bio reformiran izborni zakon.

Zastupnici Bundestaga moraju biti svjesni da će ugled parlamenta među stanovništvom opadati ukoliko se nešto na ovom području na promijeni - rekao je Šoible za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung". 

Broj zastupnika je u porastu zbog kompliciranog njemačkog izbornog sistema i tzv. prekobrojnih mandata, koji nastaju kada u jednoj saveznoj pokrajini bude direktno izabrano više kandidata jedne stranke nego što to stranci pripada prema izbornim listama.

Njemački građani na svojim listićima biraju posebno stranku i posebno kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.