TERORIZAM

Porodica s fotografije izgleda mirno i sretno, ali krije užasanu tajnu

Express.hr

16.5.2018

Prema riječima komšija, porodica koja je u nedjelju, u indonezijskom gradu Surabaji, izvršila tri bombaška napada, bili su 'obični, mirni ljudi'.

Njihov otac, 46-godišnji Dita Oepriarto, najprije je svoju 42-godišnju suprugu Puji Kusvati i dvije kćeri od 12 i 8 godina, ostavio ispred jedne crkve. Svjedoci kažu da su zaštitari pokušali zaustaviti tri ženske osobe s hidžabom da uđu u crkvu, no u tom trenutku one su aktivirale eksploziv.

Nadzorne kamere zabilježile su taj trenutak. Nakon što je svoju suprugu i dvije kćeri ostavio pred crkvom, Dita se odvezao dalje sa svojom Tojota Avanzom koju je parkirao pred ulaz druge crkve i tamo detonirao eksploziv.

Učinio je to u trenutku kad je ispred crkve bilo najviše ljudi - između dvije mise. U trećoj crkvi na drugoj strani grada, njihova dvojica sinova u dobi od 15 i 17 na skuteru su vozili eksploziv držeći ga na koljenima, te ga aktivirali kad su ušli u mnoštvo.

ISIL ih toliko zadojio da ni svoju porodicu više ne poznaju

Komšije porodice ostali su u šoku kad su na vijestima vidjeli da je ova mirna porodica izvela tako organizirani napad, te da su svih šestoro mrtvi. Rekli su da nisu ničim davali do znanja da bi mogli biti teroristi, niti da bi mogli učiniti takvo nešto.

Smatrali su porodicu vrlo normalnom, te da su se i njihova djeca igrala i družila s djecom Dite i Puji, te da su redovito zajedno vozili bicikle.

- Njegovi sinovi često su ispred naše kuće igrali nogomet, vozili bicikle, a djevojčice su brale cvijeće, rekao je komšija Binavan Vidiarto.

- Porodične fotografije objavljene na Facebooku također ih prikazuju kao tipičnu indonezijsku porodicu, prikazujući ih na raftingu tokom godišnjeg odmora u Sjevernoj Sumatri i u šetnjama šumom.

- Dugo sam ga poznavao, a posljednji put kad smo se vidjeli, nije se ponašao nimalo neuobičajeno, rekao je ABC-u Samsul Hadi, još jedan komšija.

- Uprkos početnim izvještajima da je porodica bila u Siriji, komšije koji kažu da su ih poznavali već decenijama, rekli su da to nije tačno. Prisjetili su se da je otac noć prije napada proveo na trijemu, te se pripremao za Ramazan.

Indonezijski predsjednik Joko Vidodo naredio je punu istragu o korijenima organizacije koja je okrivljena za trojicu crkvenih bombaških napora.

- Pozivam sve ljude da se pridruže u borbu protiv terorizma i radikalizma, protiv naših vrijednosti, a to je dragocjena vrijednost božje raznolikosti. Ni jedna riječ ne može izraziti našu tugu zbog poginulih, rekao je predsjednik Vidodo.

Indonezija se u posljednje vrijeme sve više suočava s novim valom terorizma jer se smatra da se oko 500 boraca ISIL-a vratilo u tu zemlju iz Sirije. Iza napada navodno stoji teroristička indonezijska skupina Jemaah Ansharuut Daulah (JAD), skupina indonezijskih radikala, koja je obećala odanost grupi islamske države (IS).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.